Fructul miraculos care ajută la combaterea diabetului și la alte probleme de sănătate

Afinele sunt fructe ușor de adăugat în dietă, fără multe dezavantaje, scrie MedicalNewsToday. Afinul este o plantă originară din nordul Europei și este cunoscută sub denumirea de afin european, denumirea sa științifică fiind Vaccinium myrtillus L. Fructele afinului seamănă cu cele ale coacăzei nord-americane. Sunt mici și rotunde și au o culoare mov intens.

Fructele de afin au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Afinele sunt bogate într-o substanță chimică numită antocianină, care le dă această culoare. Experții în sănătate cred că aceasta conferă numeroase beneficii pentru sănătate. Comercianții vând afine proaspete, congelate sau uscate, iar oamenii le pot găsi și sub formă de gemuri și sucuri.

Beneficiile afinelor

Există numeroase beneficii raportate ale consumului de afine și produselor din afine, cum ar fi:

  • Conținut ridicat de nutrienți

Afinele sunt bogate în substanța chimică numită antocianină. Aportul zilnic obișnuit de antocianină este de aproximativ 200 mg. Conținutul total de antocianină al afinului este de obicei între 300 și 700 mg la 100 de grame de fructe proaspete, în funcție de mai mulți factori.

  • O porție de afine proaspete de 100 g conține și cantități mici de:

vitamina C (3 mg)
– quercetină (3 mg)
– catechina (20 mg)

Deoarece sunt apropiate din punct de vedere nutrițional de mure, este posibil să aibă un profil nutrițional similar. Este posibil ca 100 g de afine să aibă aproximativ 37 de calorii și 90% apă.

  • Poate proteja împotriva cancerului

Cercetătorii au descoperit că antioxidanții au ajutat la combaterea efectelor radicalilor liberi. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectele de combatere a cancerului ale antioxidanților și, prin extensie, ale afinelor.

  • Reduc inflamația

Unele dovezi sugerează că afinele ar putea ajuta la combaterea inflamației. Antocianinele sunt antioxidanți cu proprietăți anti-inflamatorii și se găsesc din beșug în afine. Un studiu recent a descoperit că persoanele care au băut zilnic suc de afine au avut îmbunătățiri măsurabile ale biomarkerilor inflamației și ale leziunilor tisulare.

  • Pot scădea nivelul zahărului din sânge

Studii recente arată că extractul din afine poate fi eficient în scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Un alt studiu a descoperit că și consumul de afine duce la creșterea secreției de insulină, sugerând că aceste fructe pot ajuta la gestionarea diabetului.

  • Poate îmbunătăți sănătatea ochilor

Încă din trecut s-a crezut că afinul a ajutat la îmbunătățirea sănătății ochilor. Piloții britanici din cel de-al Doilea Război Mondial mâncau zilnic dulceață de afine, crezând că astfel li se îmbunătățește vederea pe timp de noapte. Recent, o cercetare a descoperit că administrarea a 480 mg de extract de afine zilnic a redus simptomele oboselii oculare, senzația de disconfort și senzația de corp străin în obchi.