Toți cei care consumă semințe de chia trebuie să știe. Andrea Soares, dietetician la Top Nutrition Coaching, specializată în nutriție sportivă, gestionarea greutății, diabet și wellness, afirmă:

”Apa din semințe de chia a câștigat popularitate dintr-un motiv! Când înmuiați semințele de chia în apă, acestea formează o consistență gelatinoasă datorită fibrelor solubile.”

Această gelatinizare ajută sănătatea digestivă. Acel gel se extinde în stomac, ajutându-vă să vă simțiți sătui mai mult timp. Gelul se extinde în stomac, dar, potrivit lui Soars, „chia reține apa, așa că poate fi hidratantă în timpul antrenamentelor sau pe caniculă”, potrivit Tastingtable.com

Cei care consumă semințe de chia trebuie să știe

Soars este o susținătoare a apei de chia, pe care o numește „o opțiune ușoară, cu conținut scăzut de calorii, pentru sațietate sau hidratare”.

Pur și simplu adăugați una sau două linguri de semințe de chia la o cană de apă și lăsați-le la înmuiat timp de 10 minute, adăugând lămâie pentru un gust mai bun. Beți apă de chia în timpul mesei pentru a vă simți sătul mai mult timp sau înainte de un antrenament, pentru o hidratare optimă.

Modalități de a le savura

Apa este importantă pentru hidratare și digestie, dar poate dezlănțui întregul potențial nutrițional al semințelor de chia. Potrivit lui Soars, „semințele de chia uscate pot fi dificile pentru digestie, dacă nu beți suficiente lichide, așa că înmuierea lor este mai ușoară pentru intestin”. Puteți înmuia semințele de chia în alte lichide pentru a elibera gelurile pline de fibre, adăugându-le în orice, de la lapte și iaurt până la ovăz, peste noapte.

Soars adaugă: „Chia în iaurt, fulgi de ovăz, smoothie-uri etc. oferă o energie mai bună și facilitează încorporarea grăsimilor sau carbohidraților pentru echilibru. Semințele de chia au o aromă neutră și o textură crocantă încântătoare, așa că le puteți combina după preferințe”.

Încercați budinca de chia

Cea mai faimoasă rețetă este budinca de chia, care include ciocolată sau merișoare și migdale. Puteți folosi capacitățile de gelatinizare ale semințelor de chia în avantajul vostru, făcând o dulceață de fructe. Puterea lor asemănătoare gelatinei face ca semințele de chia să fie un agent de legare excelent și în locul ouălor în fursecurile vegane cu ciocolată.