Ce se întâmplă în organism dacă bem ceai verde?

Cele mai recente cercetări au analizat posibilele beneficii ale acestei băuturi pe bază de plante, recunoscând potențialul său de a contribui pozitiv la pierderea în greutate, la sănătatea inimii și la funcția cognitivă.

Cel mai probabil, aceste beneficii provin din proprietățile antioxidante ale ceaiului verde, în special catechinele, care ajută la combaterea stresului oxidativ și pot reduce riscul  unor boli cronice, potrivit Medriva.com.

Ceaiul verde vs. Matcha, o confruntare între nutrienți

Atât ceaiul verde, cât și matcha provin din planta Camellis sinensis, dar profilurile lor nutriționale diferă din cauza metodelor de procesare. Ceaiul verde este bogat în catechine, care oferă proprietăți antioxidante majore.

Matcha, pe de altă parte, conține de cel puțin trei ori mai multă catechină specifică, EGCG, în comparație cu ceaiul verde obișnuit și de până la 137 de ori mai mult EGCG decât anumite mărci de ceai verde.

Această concentrație mare de EGCG din Matcha sugerează un impact antioxidant mai puternic și beneficii potențiale pentru sănătate. Cu toate acestea, legătura dintre consumul de Matcha și pierderea în greutate necesită validări științifice.

Ceaiul verde este o băutură sănătoasă pentru inimă?

Cercetările emergente corelează consumul de ceai verde cu sănătatea inimii. Un studiu indică faptul că persoanele care beau ceai verde de cel puțin trei ori pe săptămână au un risc cu:

  • 20% mai mic de atac de cord
  • 35% mai mic de accident vascular cerebral, în comparație cu cei care nu consumă ceai.

Antioxidanții din ceaiul verde, în principal catechinele, inhibă oxidarea colesterolului „rău” și previn formarea plăcii în artere.

Matcha, datorită conținutului său mai mare de catechine, ar putea oferi și o mai mare protecție a inimii.

Cu toate acestea, este esențial să combinați consumul de ceai verde cu o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și alte practici sănătoase pentru sănătatea inimii.

Ceaiul verde și cancerul pulmonar, ce spun studiile

Deși numeroase beneficii pentru sănătate sunt asociate cu ceaiul verde, este important să ne concentrăm pe dovezi concrete.

Un studiu recent, în care s-au folosit analize prin randomizare mendeliană, a investigat legătura posibilă dintre consumul de ceai verde și riscul de cancer pulmonar. Totuși, nu a găsit asocieri semnificative.

Concluzia a fost că ceaiul verde ar putea să nu ofere beneficii de protecție împotriva cancerului pulmonar.

Ceai verde
Ceai verde/SURSA FOTO: Dreamstime/Denio Rigacci

Mai multă precauție când vine vorba de suplimente

Deși ceaiul verde și extractele sale oferă numeroase beneficii pentru sănătate este indicat să luăm cu prudență suplimente de ceai verde.

Utilizarea necorespunzătoare a acestor produse poate duce la efecte adverse.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde, inclusiv pierderea în greutate, sănătatea inimii și funcția cognitivă, sunt promițătoare. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru concluzii definitive.

Ceaiul verde: un aliat potențial pentru sănătatea inimii

Cercetările subliniază cât de bun este ceaiul verde pentru sănătatea inimii.

Un studiu publicat în ”Journal of the American Medical Association” sugerează că un consum regulat de ceai verde ar putea reduce riscul de:

  • boli de inimă
  • accident vascular cerebral

Acest studiu a găsit o asociere semnificativă între consumul de ceai verde și sănătatea cardiovasculară. Studiul a implicat peste 100.000 de participanți.

Conținutul de antioxidanți din ceaiul verde, în special catechinele, previne oxidarea colesterolului „rău” și formarea plăcii în artere, susținând astfel sănătatea inimii.