Medicul Gindrovel Dumitra, membru al Grupului de lucru de Vaccinologie, spulberă miturile și spune dacă există persoane cărora le este interzis administrarea vaccinului împotriva SARS-COV-2. Medicul a spus, în cadrul unei emisiuni TV,  că în niciun caz, nu există contraindicație definitivă.

Un medic spulberă miturile despre vaccin

Practic discutăm de două tipuri de contraindicații absolute, și aici noi cunoaștem șocul anafilactic suferit la o doză anterioară de vaccin, respectiv la trombocitopenia care apare după administrarea unei doze de vaccin. În afară de acestea există o paletă destul de largă de contraindicații temporare unde putem să enumerăm pacienții aflați în tratament cu imunosupresoare sau chimioterapie.

În aceste cazuri data la care se administrează vaccinul trebuie aleasă împreună cu medicul curant, astfel încât beneficiul să fie maxim. Dar în niciun caz nu vorbim de contraindicație definitivă: la acești pacienți se poate administra vaccinul”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra la Antena 3.

Ce se întâmplă dacă o persoană are o reacție adversă la un vaccin?

Dr. Gindrovel Dumitra a mai explicat că există, de asemenea, o serie de alte reacții adverse care au fost suferite, de exemplu la un anumit tip de vaccin, situație în care se recomandă folosirea vaccinului pe pe altă tehnologie.

„Dacă a apărut o reacție adversă la vaccinul bazat pe adenovirus, bazat pe vector viral, atunci se va folosi la rapel vaccinul pe bază de ARN mesager, precum și invers.  Există soluții pentru persoanele care într-un fel sau altul se află în situația de a nu își administra același tip de vaccin.”, a mai spus medicul.

Testarea la 3 zile nu este o pedeapsă, este o metodă de prevenire

Totodată, Dr. Gindrovel Dumitra spune că testarea la trei zile nu ar trebui să fie o excepție, nu trebuie privită ca o măsură de pedepsire ci de prevenire a transmiterii virusului.

Cu sau fără un document, persoana respectivă trebuie să se protejeze în această perioadă pentru a nu se îmbolnăvi – acesta este  elementul esențial.