Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis luni că a aprobat alte două unităţi de producţie pentru fabricarea Comirnaty – vaccinul COVID-19 creat de Pfizer alături de BioNTech.

Vaccin pe bază de ARN

Comirnaty are la bază tehnologia ARN mesager. Aceasta a fost patentată de BioNTech și dezvoltată de grupul german BioNTech SE în colaborare cu producătorul american de medicamente Pfizer Inc.

Două unități noi în Italia

Astfel, o unitate a fost construită în Monza, Italia, este operată de Patheon Italia S.p.A. Cealaltă a fost construită în Anagni, tot în Italia, şi este operată de Catalent Anagni S.R.L. Conform informațiilor oferite, ambele unităţi ce producție vor fabrica doar produsul finit. Mai mult, aceste două unităţi vor produce până la 85 de milioane de doze suplimentare în UE doar anul acesta.

Încă o aprobare dată de EMA pentru o nouă formulă a vaccinului

De asemenea, EMA a aprobat o formulă gata de utilizare a vaccinului Comirnaty. Diferența este aceea că această formulă nu necesită diluare înainte de administrare. Mai mult, poate fi depozitată la 2-8 grade Celsius pentru o perioadă de până la 10 săptămâni, față de vechea rețetă care cerea temperaturi mult mai scăzute.

Conform informațiilor, noua formulă va îmbunătăţi opţiunile de stocare, de transport şi logistice pentru distribuirea şi administrarea vaccinului, mai precizează EMA care și-a dat acordul într-un timp foarte scurt.

Pfizer, unul dintre primele vaccinuri dezvoltate împotriva COVID-19

Vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost unul din primele vaccinuri care a fost aprobat pentru utilizarea în regim de urgenţă, iar analiştii se aşteaptă ca producătorul farmaceutic american să îşi majoreze vânzările cu câteva miliarde de dolari.

Un studiu publicat recent confirmă că două doze de vaccin Pfizer/BioNTech au o eficienţă de 90% împotriva riscurilor de spitalizare legate de Covid, inclusiv în infecţiile cu varianta Delta, dar că eficacitatea scade la jumătate după 6 luni.