Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat în cursul zilei de luni vaccinarea cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani.

Aprobarea EMA vine în contextul îngrijorăriloe lagate de protecţia împotriva SRAS-CoV-2, care ar putea scădea după primele două doze, relatează AFP.

Potrivit anunțului oficial, doza poate fi administrată la cel puțin șase luni de la cea de a doua.

”Doze de rapel ale (vaccinului anticovid) Comirnaty pot fi avute în vedere în cazul persoanelor în vârstă de peste 18 ani, la cel puţin şase luni de la a doua doză”, a anunţat într-un comunicat EMA, folosind denumirea comercială a vaccinulu Pfizer-BioNTech.

În același timp, Agenţia mai vine și cu o serie de recomandări. EMA recomandăvaccinarea cu o a treia doză a vaccinului anticovid cu ARN mesager la cel puţin 28 de zile de la vaccinarea cu rapelul a persoanelor sever imunodeprimate – precum pacienţi care au primit o grefă.

Totodată, sursa citată mai precizează că va continua analiza datelor cu privire la pertinenţa unei vaccinări cu o a treia doză de vaccin împotriva covid-19 Moderna.

Persoanele care trebuie să se vaccineze cu cea de a treia doză

De menționat este faptul că, tot în cursul zilei de luni, trei studii realiate în Italia au demonstrat că vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai puţin eficiente în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite (imunocompromise).

În acest context, cercetătorii au subliniat necesitatea administrării dozelor de rapel (booster) la acest grup de persoane vulnerabile, relatează Reuters. Rezultatele indică necesitatea creşterii nivelului de protecţie a celor mai vulnerabili cu doze de rapel, a mai spus sursa citată.

Șeful departamentului de imunologie clinică şi vaccinologie din cadrul spitalului Bambino Gesu a subliniat și el faptul că vaccinarea cu cea de a treia doză este estențială în cazul acestor persoane care sunt mai ”fragile” în fața noului coronavirus.

„Rezultatele studiilor noastre arată că este esenţial să protejăm cele mai fragile categorii prin administrarea celei de-a treia doze de vaccin, calibrarea dozelor sau recurgerea la noi formule adjuvantate de vaccin capabile să îmbunătăţească răspunsul imunitar la virus şi menţinerea acestuia în timp”, a declarat profesorul Paolo Palma, şeful departamentului de imunologie clinică şi vaccinologie din cadrul spitalului Bambino Gesu.