Noi date încurajatoare cu privire la a treia doză de vaccin împotriva noului coronavirus!

Protecţia oferită de a treia doză de vaccin Moderna sau Pfizer

“La 15 zile după administrarea celei de-a treia doze de vaccin Moderna comparativ cu mai multe variante, putem observa o creștere a protecției de 23 de ori mai mare față de mutația D614G (prima relevantă comparativ cu tulpina originară din Wuhan), de 32 de ori mai mare în comparație cu mutația B.1.351 (sud-africană) și de 44 de ori mai mare față de mutația P.1 (braziliană).

Date similare cu cele detectate pentru rapelul Pfizer și fără nicio discriminare la tineri și la bătrâni, la care au existat creșteri drastice ale nivelurilor de anticorpi și a protecției împotriva formelor severe și a infecțiilor”, a declarat imunologul Anthony Fauci la Congresul Medicilor Interniști FADOI.

Fauci a reamintit, apoi, importanța protecției vaccinale, în special în vederea impactului variantei Delta a SARS-CoV-2, a cărei transmisibilitate “este mult mai eficientă decât celelalte variante, iar încărcătura virală în căile respiratorii superioare ale persoanelor infectate este până la o mie de ori mai mare decât la alte variante, precum Alpha.

În Statele Unite, acest lucru a condus la o scădere a eficacității vaccinurilor împotriva formelor grave ale bolii, cu spitalizări ulterioare, care este de la 91% la 81% pentru Moderna și de la 85% la 75% pentru Pfizer”, potrivit Il Messaggero.

Problemele Long Covid

Profesorul Fauci a mai vorbit şi despre “Long Covid”, efectele pe termen lung ale bolii asupra organismului uman. “Există și efecte post-COVID-19 care pot fi atribuite disfuncției reziduale a organelor, din cauza unor leziuni, cum ar fi leziuni pulmonare, care duc la funcții anormale. Cu toate acestea, aproximativ 15-30% dintre indivizi au semne și simptome persistente, de la săptămâni la luni, care nu sunt pe deplin explicabile.

Unele dintre cele raportate ca Long Covid sunt oboseală extremă, uneori dificultăți de respirație inexplicabile, dureri musculare, disautonomie (defecțiuni ale sistemului nervos) caracterizate prin modificări bruște de temperatură și tahicardie inexplicabilă, tulburări de somn, depresie și anxietate și o afecțiune foarte curioasă, numită ceață cerebrală, ceea ce îi face pe oameni să aibă dificultăți de concentrare”.

Sursa foto: Dreamstime