Studii recente au descoperit că un segment din populația generală este mult mai rezistent la infecția cu Covid-19. Misterul a fost dezlegat de cercetători din SUA, care vorbesc de o imunitate „supraomenească”.

Peste un milion de oameni din Israel au avut Covid-19 și s-au recuperat. Mulți dintre ei au ales să evite vaccinarea cu o singură doză, o practică obișnuită, deoarece cred că au suficienți anticorpi pentru a preveni reinfectarea. O nouă cercetare i-ar putea face să se răzgîndească, scrie Jerusalem Post.

Mai multe studii au arătat recent că cel puțin o parte dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2, care au fost apoi vaccinate cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, cum ar fi Pfizer sau Moderna, au o imunitate „supraomenească” sau „hibridă”. Asta înseamnă că produc niveluri foarte mari de anticorpi, capabili să neutralizeze diferite tulpini de COVID-19 și alte virusuri.

Anticorpii „flexibili” pot neutraliza chiar și alți viruși

Într-un mic studiu realizat de Universitatea Rockefeller din New York anticorpii provenind de la 14 persoane vaccinate cu o singură doză, după ce au fost deja infectate cu coronavirus, au reușit să neutralizeze șase tulpini de coronavirus, inclusiv Delta și Aeta, inclusiv primul virus, SARS-CoV-1.

Cu alte cuvinte, acești anticorpi „flexibili” pot neutraliza chiar și alți viruși.

Persoanele cu imunitate hibridă vor fi chiar de toate versiunile SARS-CoV-2

„Este rezonabil să anticipăm că persoanele cu imunitate hibridă vor fi destul de protejate de majoritatea și chiar de toate versiunile SARS-CoV-2 pe care, probabil, le vom vedea în viitor”, a declarat autorul studiului, Paul Bieniasz, de la Rockefeller University. El spune că aceste persoane vor avea o oarecare imunitate extinsă împotriva viitoarelor virusuri de tip SARS, care încă nu au infectat oamenii.

Un alt studiu publicat în Telegraph a constatat că până la o treime dintre persoanele cu o infecție anterioară nu produc deloc anticorpi.