În cazul în care legea va trece prin Parlament, toți angajații din sistemul sanitar trebuie să prezinte la locul de muncă Certificatul Verde COVID-19 – care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea. Astfel, în cazul celor care nu s-au vaccinat şi nici nu au trecut recent prin boală, aceștia au alternativa testării pe banii lor.

„Prin excepţie (…) pentru personalul din cadrul unităţilor publice care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor, de către angajator”, arată proiectul.

Un alt aspect interesant prezentat în proiect este legat de concedierea celor care nu vor nici să se vaccineze și nici să se testeze. Aceștia vor avea suspendat contractul de muncă pe o perioadă de 30 e zile.

„În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept”, se mai arată în proiect.

În luna iunie, fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a vorbit despre testarea cu bani din buzunar a medicilor nevaccinaţi încă, iar Ministerul Sănătăţii a lucrat iniţial la un proiect de Ordin de ministru prin care să introducă această măsură, însă această variantă a fost abandonată. Ulterior, s-a optat pentru un proiect de lege care să treacă prin Parlament.

Adevărul a contactat mai mulți specialiști pentru a avea o imagine asupra valului de concedieri anunțate. Sociologul Mircea Kivu  susține că reglementarea va provoca o serie de discuţii aprinse şi va fi mai dificil de aplicat în România.

„Lucrurile se vor inflama pentru că avem un număr relativ mare de cadre medicale neimunizate, comparativ cu alte ţări UE. Deci, vor fi mulţi care vor avea ceva de spus împotriva legii. Sigur va trece cel puţin valul 4 până să spunem că noua lege ar putea fi aplicată. Mircea Kivu sociolog În plus, tocmai pentru că avem mulţi lucrători din sistemul de sănătate nevaccinaţi, cam 30 la sută, va fi greu de aplicat în România. Păi ce faci, dai afară o masă atât de mare de oameni când noi oricum avem deficit de personal în sistemul medical? Păi nu prea poţi. În Franţa sau Italia, unde s-au dat legi similare, aveau o rata de vaccinare de peste 95 la sută în sistemul medical şi a fost mai uşor de aplicat”, precizează Mircea Kivu.

În același timp, acesta a mai adăugat că legea nu va afecte imediate și va trece greu prin parlament, existând discuții aprinse, dar și sesizări la CCR.

„O astfel de lege va trece greu prin Parlament pentru că vor fi discuţii aprinse, se va specula politic. Apoi, mai mult ca sigur, va fi sesizată Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Oricum, sigur va trece cel puţin valul 4 până să spunem că (legea – n.red.) ar putea fi aplicată”, a precizat Mircea Kivu pentru „Adevărul”.

La rândul său, avocatul Adrian Cuculis spune pentru sursa citată că în forma de acum, legea nu poate funcţiona în contextul în care creează discriminări, dar și inechități.

Proiectul încalcă Constituția

Totodată, în cazul unei persoane care nu se poate vaccina, angajatorul trebuie să asigure el testele pentru COVID. Avocatul susține că o parte din textul din lege contrazice Codul Muncii, dar și Constituția României.

„Un astfel de proiect de lege pică cu brio testul constituţionalităţii. Lasă loc de inechităţi şi discriminări cu privire la persoanele vizate. Prima discriminare este că, dacă ai o contraindicaţie la vaccinare, angajatorul este obligat să-ţi subvenţioneze testele COVID-19.

În schimb, persoanele care nu au probleme şi care prezumtiv s-ar putea vaccina, dacă refuză acest lucru, sunt obligate să-şi plătească singure, de mai multe ori pe săptămână, testele respective pentru a putea veni la locul de muncă. Este adevărat că se vorbeşte despre o perioadă limitată, şi anume pe perioada stării de alertă, însă nici acest lucru nu justifică amputarea drepturilor fundamentale.

Textul de lege intră în contradicţie totală cu altă lege importantă, respectiv Codul Muncii, şi cu Constituţia României, care arată foarte clar că măsurile medicale sunt luate exclusiv cu acordul pacientului, iar în cazul în care acesta nu îşi poate exercita dreptul de a-şi da acordul, se solicită avizul familiei. În plus, de dată recentă, Curtea de Apel, la cererea unui petent, a anulat Certificatul Verde şi modalitatea de implementare a acestuia şi întrezăresc aceeaşi soluţie de nelegalitate şi în ipoteza în care legea va fi aprobată în formatul prezentat”, a precizat avocatul.

Ce spun politicienii

Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, a fost și el contactat de Adevărul pentru a oferi o serie de detalii în acest sens. Acesta a punctat faptul că formaţiunea nu are încă o poziţionare oficială. De cealaltă parte însă, deputatul Alexandru Rafila, medic social-democrat, a declarat, în cadrul unei dezbateri, că nu este cazul ca guvernanţii să vină cu „măsuri coercitive”, după ce atâta timp a permis măsuri de relaxare.

O reacție din partea PNL vine de la senatorul Daniel Fenechiu, care a declarat că, la nivel parlamentar, liberalii vor susţine poziţia Guvernului. „Prefigurez o decizie în sensul că cei care refuză îşi asumă şi componenta financiară a testării”, a subliniat Daniel Fenechiu pentru „Adevărul”.

La rândul lui, senatorul Adrian Wiener, medic de profesie, a subliniat că USR PLUS agreează de principiu proiectul, dar că în continuare vor fi purtate discuţii privind cine va plăti testele medicilor, adică ei sau vor fi subvenţionate de la bugetele instituţiilor.

În ceea ce privește reacția AUR, Claudiu Târziu susține că prin această lege se încalcă drepturile constituționale, cum ar fi dreptul la locul de muncă. El a mai adăugat că dacă și medicii refuză să se vaccineze, oamenii ar trebui să se mai gândească odată.

„El trebuie respins in corpore. Dacă introduci o discriminare, încalci drepturi constituţionale. Încălcarea dreptului la muncă e o discriminare. Faptul că foarte mulţi medici refuză să se vaccineze trebuie să ne dea de gândit, că nu cred că sunt şi ei neştiutori de carte”, a declarat pentru „Adevărul” Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR.

De menționat este faptul că în SUA această măsură se resimte deja. Mai multe spitale  din New York urmează să concedieze mii de lucrători Spitalele din statul New York se pregătesc să concedieze mii de lucrători din asistenţa medicală pentru că nu s-au conformat vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 până la termenul-limită care a expirat în ziua respectivă, unele unităţi din nordul statului limitându-şi serviciile pentru a face faţă deficitului de personal, transmite Reuters.

Sindicaliștii din Sănătate Federaţia Sanitas sunt și ei îngrijorați de legea care s-ar putea aproba în România. În acest context, ei anunță consultări în rândul membrilor săi de sindicat, peste 100.000 oameni. Mai exact, reprezentanţii Sanitas din teritoriu resping acest proiect de lege şi ar putea ajunge chiar la proteste în stradă, însă nu pentru că nu ar susţine vaccinarea, spun aceştia, ci pentru că nu li se asigură angajaţilor dreptul de a alege.

Liderul Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu a declarat pentru sursa citată că nu poate susține un astfel de proiect, în contextul în care fiecare are dreptul să aleagă.

Ce spune Sanitas

„Nu avem cum să susţinem un asemenea proiect de lege, este dreptul fiecăruia să aleagă. Pe de altă parte, înţelegem şi poziţia Guvernului care nu mai poate susţine din punct de vedere material toate aceste îmbolnăviri cu COVID-19, dar cred că drumul legislativ al acestui proiect va fi suficient de lung încât să iasă când noi vom scăpa de această pandemie“, a declarat liderul Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu.

Pe de altă parte, nu toţi liderii cred că sistemul se va confrunta cu demisii în masă venite din rândul salariaţilor care resping vaccinarea.

„Nu cred în demisii ale personalului. Am făcut în paralel cu Ministerul Sănătăţii o statistică: 90% dintre medici sunt vaccinaţi, personalul mediu sanitar – 60%, iar restul, este un procent chiar îngrijorător, undeva la 35% – infirmieri, brancardieri, îngrijitori de curăţenie. Cu toate acestea, chiar nu cred că dacă acest proiect de lege va ieşi în timp util ne vom întâlni cu demisii masive“, a mai spus liderul Sanitas Olt.

De menționat este faptul că, potrivit statisticilor, în cazul introducerii obligativităţii prezentării certificatului digital, categoria de personal sanitar cu cele mai mici salarii ar urma  să suporte costul testării, dacă refuză vaccinarea.

În acest context, Dumitrescu susține că acest lucru este imposibil, în contextul în care anumite persoane nu își permit să plătească testele din banii lor.

„Nu are cum salariatul – infirmierul, brancardierul, îngrijitorul de curăţenie – să-şi susţină costul testului din banii proprii. Mărirea de salariu nu s-a mai aplicat (n. red. – această categorie de personal nu a ajuns încă la nivelul maxim de salarizare stabilit prin legea salarizării unice, cum s-a întâmplat cu medicii şi asistenţii), tot amărâţii au fost cei în care am dat“, a mai spus Dumitrescu.