Studiul a fost utilizat pe scară largă pentru a promova ideea că vaccinul anti- COVID este nesigur. Acum însă, potrivit Reuters, studiul a fost retras din cauza unor greșeli de calcul, scrie ScienceAlert.

Rata miocarditei – inflamația mușchiului cardiac – a fost calculată prin împărțirea numărului de vaccinuri din Ottawa la numărul de incidențe ale afecțiunii cardiace.

Conform calculelor, riscul de miocardită a fost de 1 la 1.000 sau 0,1 la sută.

Cu toate acestea, cifrele utilizate de studiu au fost greșite. Autorii au subestimat cantitatea de vaccinuri livrate, oferind un număr de 25 de ori mai mic decât cantitatea reală.

Inițial au spus că numărul de vaccinuri livrate a fost de 32.379, când, de fapt, acesta era de 854.930.

Studiul a fost retras

Ca urmare a acestui calcul greșit, studiul a fost retras pe 24 septembrie. Cercetătorii au explicat: „Incidența raportată a apărut ”umflată” de numărul de doze administrate în perioada de analiză a studiului. Am analizat datele disponibile la Open Ottawa și am constatat că a existat, într-adevăr, o subestimare majoră, numărul efectiv al dozelor administrate fiind de peste 800.000

„Pentru a evita inducerea în eroare a colegilor, a publicului larg și a presei, dorim să retragem această lucrare pe baza datelor incorecte”, au adăugat aceștia.

De asemenea, Universitatea din Ottawa a emis o declarație în care își cere scuze pentru orice dezinformare răspândită în urma acestui studiu.

Avertisment de miocardită pentru mai multe vaccinuri

Miocardita este o inflamație a mușchiului cardiac, care apare adesea după infecția cu un virus, cum ar fi gripa sau noul coronavirus.

În iunie, FDA din SUA a emis un avertisment cu privire la vaccinul Moderna, în care se preciza că există un risc rar de miocardită sau inflamație cardiacă.

Riscul, susținea avertismentul, este mai mare în ceea ce-i privește pe bărbații tineri. Ulterior, un avertisment similar a fost dat publicității și pentru vaccinul Pfizer. Autoritățile de reglementare americane au precizat, însă, că beneficiile vaccinului depășesc riscurile.