Spre deosebire de Pfizer care a reușit să primească aprobare în urmă cu câteva săptămâni, vaccinul produs de Moderna este într-o situați mai complicată. Potrivit specialiștilor de la Administrația pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite, vaccinul pentru Covid-19 al Moderna nu îndeplineşte toate criteriile instituţiei pentru susţinerea utilizării unui rapel, posibil pentru că eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată, transmite Reuters.

Mai exact, potrivit surselor citate, toate datele existente momentan referitoare la vaccinul Moderna au arătat că un rapel măreşte anticorpii protectori, dar diferenţa dintre nivelul anticorpilor înainte şi după rapel nu a fost suficient de mare, în special la persoanele la care nivelul respectiv a rămas ridicat. De menționat este faptul că documentele au fost publivate înaintea unei întâlniri din această săptămână a unei comisii de experţi externi ai FDA care trebuie să discute despre rapeluri.

În ceea ce privește atitudinea FDA, instituția respectă de obicei recomandările experţilor săi, dar nu este obligată să o facă.

Totodată, în cursul săptămânii viitoare o comisie de consultanţi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) urmează să se reunească pentru a discuta recomandări specifice referitoare la cine poate primi rapeluri, dacă FDA le va autoriza.

Anunțul făcut de specialiști bine în contextul în care preşedintele american, Joe Biden a anunţat în acest an planuri pentru administrarea de rapeluri majorităţii adulţilor. În acest context, unii specialişti ai FDA au afirmat într-un articol publicat în revista The Lancet că nu există dovezi suficiente pentru a susţine inocularea întregii populaţii.

Eficiența vaccinurilor anti-covid

Potrivit sursei citate, majoritatea datelor privind din Israel, unde sunt administrate rapeluri ale vaccinului Pfizer/BioNTech, dar nu au avut loc studii la nivelul populaţiei pentru vaccinurile dezvoltate de Moderna sau Johnson & Johnso.

În cursul zilei de vineri consultanţii FDA urmează să evalueze şi rapelul vaccinului într-o singură doză al J&J, în condițiile în care producătorul farmaceutic a solicitat FDA să autorizeze administrarea unui rapel la cel puţin două luni după doza iniţială a vaccinului său pentru coronavirus.

Amintim faptul că în luna august a acestui an, FAD a acordat autorizare completă pentru vaccinul anti-COVID produs de Pfizer, pentru persoanele de peste 16 ani, scrie BBC. Este primul vaccin care obține o astfel de autorizare, până acum serurile aprobate beneficiind doar de autorizare de urgență de punere pe piață.

Se pare că agenția americană a studiat datele provenite de la 44.000 de oameni în cadrul procesului de autorizare, a anunțat FDA într-un comunicat luni. Vaccinul, care este vândut sub denumirea Comirnaty, are o eficiență de 91% în prevenirea bolii. Totodată, vaccinul întrunește standardele de siguranță, eficiență și calitate, a dat asigurări Janet Woodcock, reprezentantă FDA.