Există deja două prototipuri funcționale

Cunoscut și sub numele de Tesla Bot, Optimus este un concept de robot umanoid pe care Musk l-a anunțat, de fapt, anul trecut. Există deja două prototipuri funcționale, unul care se bazează pe piese disponibile și o altă versiune, mai rafinată, care utilizează chiar designul mecanismului Tesla, scrie Digitaltrends.

Demersul Tesla de a proiecta și construi roboți pentru piața de masă, care ar urma să fie testați la locurile de muncă, în fabricile sale, este complet diferit de al altor producători care au experimentat roboți umanoizi.

Ce poate face prototipul Optimus

La evenimentul intitula ”Tesla AI Day”, Musk a prezentat două versiuni funcționale ale prototipurilor Optimus. Primul a fost realizat la aproximativ șase luni după Ziua AI, când s-a discutat pentru prima dată, public, despre planurile robotului Tesla. Musk s-a referit la acest prototip numindu-l ”Bumble Cee”, o parafrazare a unui robot din franciza Transformer, Bumblebee.

Un scurt dans și manipularea unor obiecte

”Bumble Cee„ a fost finalizat în februarie 2022, folosind piese disponibile pentru a asambla rapid un robot umanoid cu două picioare, care se poate auto-echilibra, poate merge și naviga folosind tehnologia de auto-conducere a Tesla. De asemenea, poate transporta și manipula cel puțin două obiecte.

Alte exemple cu ceea ce poate face prototipul au fost schițarea unui salt, cu mâna, și executarea unui dans scurt, cu mișcarea brațelor și balansul șoldurilor. Apoi au fost difuzate câteva filmulețe: primul îl înfățișa pe Bumble Cee mutând o cutie de pe un raft, într-un birou, și înmânând cutia unei persoane, al doilea îl arăta udând plantele.

Mai multe videoclipuri au dezvăluit că acest prim prototip Optimus ar putea identifica obiecte cu ajutorul vizualizării computerizate.

Al doilea robot Tesla nu este pregătit să meargă sau să stea în picioare fără sprijin

Cel de-al doilea prototip Optimus este mult mai rafinat ca aspect, iar Tesla susține că a fost construit folosind dispozitive de acționare proiectate de companie, oferind o libertate de mișcare mult mai mare.

Acest robot Tesla nu este pregătit să meargă sau să stea în picioare fără sprijin. Demonstrația a implicat rularea prototipului Optimus pe un suport care îi susținea talia, pentru a permite brațelor și picioarelor să se miște liber.

Când va fi disponibil

Musk a răspuns unei întrebări privind disponibilitatea robotului. El a declarat că oamenii ar trebui să poată comanda și primi un Optimus într-o perioadă de 3 până la 5 ani.

Cât va costa

Elon Musk a estimat costul unui robot Optimus undeva sub 20.000 de dolari. Musk a explicat de ce robotul Tesla ar costa mai puțin decât o mașină. El susține că, în comparație cu costul de fabricație a unei mașini Tesla, robotul folosește mult mai puține materiale, la un cost mult mai mic. Pe de altă parte, unele dintre componentele sale sunt destul de complexe.
Costurile de fabricație ar trebui reduse semnificativ prin diferența de dimensiune.

Elon Musk a recunoscut că alte organizații au proiectat roboți mai sofisticaţi, cărora „le lipseşte un creier şi care nu au inteligenţa să se mişte singuri. Şi sunt foarte scumpi”, a mai spus el.