Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a avut o serie de întâlniri de afaceri în Republica Peru. Delegația Camerei de Comerț și Industrie a României, condusă de Mihai Daraban, din care fac parte și secretarul general al CCIR, dl. Traian Caramanian și consilierul pe afaceri externe al președintelui CCIR, dl. Lazăr Comănescu, a urmărit întăririrea parteneriatului cu Camera de Comerț Lima și identificarea sectoarelor de activitate prin care pot fi îmbunătățite și dezvoltate relațiile economice dintre România și Peru.

 

Președintele CCIR, Mihai Daraban, cu sprijinul Camerei de Comerț Lima, a avut o întrevedere de lucru cu ES Silvia Alvaro Espinosa, ambasadoare și directoare generală de promovare economică din cadrul Ministerului de Relații Externe al Republicii Peru și cu ES Maria Eugenia Echeverria, ambasadoare și directoare de cooperare internațională din cadrul aceluiași minister, în Lima, Peru. Discuțiile au vizat cooperarea în vederea promovării eficiente a intereselor economice românești și peruane. dl. Mihai Daraban, a prezentat, cu acest prilej, oportunităţile oferite de economia românească pentru investiţii străine și a vorbit despre creșterea rapidă a spiritului antreprenorial și competitivitatea produselor și serviciilor oferite de mediul de afaceri românesc.

 

În timpul discuției avute cu Președintele Camerei de Comerț Peru–România, dl. Eduardo Samaniego, dl. Mihai Daraban a subliniat că „70% din comerţul exterior al României se desfăşoară către UE, 15% către ţările europene non-UE și 15% către alte tari. Firmele românești trebuie să câștige cât mai mult din piața internațională și să iasă din granițele UE. Consider că intrarea în vigoare, începând cu februarie 2013, a Tratatului de Comerț Liber dintre Peru și Uniunea Europeană, a dus treptat la o îmbunătățire a schimburilor comerciale”. Președintele CCIR a precizat și faptul că România, în calitate de membru al UE, îşi poate consolida relaţiile economice şi comerciale bilaterale cu Peru, având în vedere că acest stat se numără printre cei mai stabili şi de încredere parteneri ai UE din America Latină.

Președintele Camerei de Comerț Peru-România a susținut că firmele care doresc să aibă acces pe piața peruană au parte de întreagă susținere a Camerei de Comerț, iar domeniile oportune pentru companiile românești care doresc sa lucreze în Peru sunt construcțiile, industria medicală și transportul pe căile ferate.

Ambele părți și-au exprimat interesul ca schimburile comerciale între firmele celor două țări să fie relansate, prin introducerea de noi produse românești pe piața peruană și a produselor peruane pe piața din România. Firmele românești și peruane, prin intermediul Camerelor de Comerț și a instituțiilor ce promovează comerțul internațional, își doresc să dezvolte acțiuni al căror obiectiv este îmbunătățirea relațiilor economice.

În ce privește domeniul serviciilor, Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a avut vineri, 10 martie 2017, o întâlnire de lucru cu Vice Ministrul pe comerț exterior din cadrul Ministerului pe Comerț Exterior și Turism al Republicii Peru, dl. Edgar Manuel Vasquez Vela. Discuțiile s-au axat pe prezentarea oportunităților investiționale în domeniul turismului din cele două țări.

Președintele CCIR a declarat că dezvoltarea afacerilor româno-peruane în domeniul turismului poate contribui în mod semnificativ la majorarea schimburilor economice: „Turismul românesc beneficiază de măsuri legislative care au contribuit la creșterea acestei industrii, printre care se numără reducerea TVA-ului și impozitul specific. Strategia CCIR în acest domeniu este de a susține dezvoltarea industriei turismului datorită potențialului ridicat pe care îl are de a deveni un pilon principal pe care se poate baza economia românească”.

În acest context, dl. Daraban a adus în discuție și Târgul de Turism organizat de Centrul Expozițional Romexpo de două ori pe an, cel mai important eveniment de turism al României care promovează destinații turistice românești și internaționale: „Acest târg de turism este cadrul ideal pentru întâlniri B2B în vederea stabilirii de contacte cu potențiali parteneri de afaceri din industria turismului și, totodată, reprezintă momentul oportun pentru înnoirea și menținerea relațiilor existente cu partenerii tradiționali”. De asemenea, Președintele CCIR a adăugat faptul că Centrul Expozițional Romexpo este cel mai important jucător din România în materie de târguri și expoziții și a prezentat proiectul de extindere a centrului expozițional din nordul capitalei României.