Cazul Roșu continuă! Potrivit mesajului postat pe Facebook de către Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Internațională a Avocaților (UIA) este de părere că avocatul Robert Roșu a fost încarcerat în cadrul și pentru exercitarea profesiei de avocat, fapt pe care îl condamnă cu tărie, ca fiind total inadmisibil și inacceptabil.

”În scrisoarea de răspuns adresată președintelui UNBR, Traian Briciu, președintele UIA – Jorge MARTI MORENO – susține că autoritatea administrativă de urmărire penală și autoritatea judecătorească din România au încălcat principiile de bază referitoare la rolul baroului, cunoscute sub numele de Principiile de la Havana, adoptate de al 8-lea Congres al Națiunilor Unite pentru prevenirea crimei și tratamentul deținuților.

Aceste principii sunt foarte clare în ceea ce privește drepturile și obligațiile avocaților, care în acest caz nu par a fi respectate, ceea ce a dus la o condamnare total arbitrară.

În plus, amânarea sine die a motivării scrise întărește poziția de sprijin față de autoritățile profesionale române în solicitarea privind eliberarea imediată a avocatului.

În baza documentelor transmise de UNBR și a analizei proprii, este așteptată și declarația care va fi adoptată peste puțin timp de UIA-Institutul pentru Statul de Drept pe această temă.” se arată pe pagina de Facebook a UNBR.

Cazul Roșu continuă!  Situația din România se înscrie în linia de abuzuri monitorizate la nivel internațional

UIA este cea mai veche asociație profesională de avocați, care reunește aproximativ 2 milioane de membri din peste 100 de țări. Situația din România se înscrie în linia de abuzuri monitorizate la nivel internațional de către Institutul pentru Statul de Drept (UIA-IROL).

Scrisoarea oficială a președintelui UIA poate fi consultată aici.