Intervenție brutală în cazul lui Cătălin Cherecheș

Cătălin Cherecheș nu s-ar fi opus atunci când a fost reținut în Germania. Avocatul său afirmă că intervenția poliției a fost brutală, rezultând rănirea fostului primar. Între timp, Cherecheș și-a angajat un apărător legal atât în Germania, cât și în România, fiind singurul cu care poate comunica în prezent.

Fostul primar a recrutat un avocat german, vorbitor de limba română. Reprezentantul acestuia din țara de origine a stabilit contactul, iar Cherecheș a oferit pentru prima dată detalii cu privire la varianta sa asupra rănilor prezentate în fotografia de după capturare.

„Am înțeles că este confirmat inclusiv de altă persoană, care am înțeles că a fost prezentă la momentul respectiv, este exclusă o opoziție o sustragere de la încătușare a domnului Cherecheș. Se pare că a fost o intervenție directă a autorităților germane oarecum mai exigentă, date fiind informațiile că domnul Cherecheș ar fi o persoană care a părăsit în anumite condiții teritoriul României și probabil dumnealor nu au vrut să riște”, a declarat Răzvan Doseanu, avocat al lui Cătălin Cherecheș.

Fostul primar încearcă să evite închisoarea în România. Astfel că el a început să contureze strategia pe care o va prezenta magistraților germani. Paradoxal, acesta intenționează să se folosească de situația creată chiar de proprii săi socri, care au încercat să mituiască judecătoarea ce a pronunțat sentința definitivă.

„În esență este vorba despre aprecierea ca fiind încălcat dreptul la apărare. Și dreptul la un proces echitabil al domnului Cătălin Cherecheș, dată fiind situația de incompatibilitate în care s-a aflat unul dintre membrii completului de judecată care a dat sentința în apel” spune avocatul.

Va fi dus unde a fost închis Hitler

Între timp, fostul primar se pregătește pentru o mutare într-unul dintre cele mai mari penitenciare din Germania, situat în München, acolo unde, în trecut, a fost închis pentru o perioadă de o lună chiar și Adolf Hitler. Procurorii germani au solicitat instanței ca procesul să aibă loc cu Cătălin Cherecheș în detenție preventivă.

„Am depus o cerere la Tribunalul Regional Superior din München, am solicitat să fie impusă detenția în vederea extrădării. Tribunalul regional superior va acorda avocatului, avocatul persoanei urmărite, o audiere și apoi va decide cu privire la chestiunea detenției în vederea extrădării” spune Florian Weinzierl, procuror german.

Procurorii din München estimează că procedura va dura o lună și jumătate. În schimb, avocatul german a indicat că o decizie finală ar putea fi amânată până la 3-6 luni. În prezent, fostului primar nu i se permite să comunice cu familia. Avocatul său din România afirmă că acesta ar fi primit sfaturi greșite cu privire la ideea de a fugi.

”Tare mă tem că cineva l-a păcălit pe domnul Cherecheș să plece din țară. Joi, pe 7 decembrie se judecă cererea de strămutare a dosarului, iar decizia i-ar putea aduce fostului primar o anulare a condamnării de 5 ani de închisoare pentru luare de mită” a mai spus avocatul fostului primar.