Cătălin Cherecheș va fi eliberat?!

Procurorul german care îl investighează pe Cătălin Cherecheș a făcut noi dezvăluiri despre el. Se pare că fostul primar din Baia Mare s-ar fi opus arestării și ar fi refuzat să fie încătușat.

BKA l-ar fi imobilizat la sol pentru a-l încătușa, în acel moment, a fost lovit la față. A fost transportat la spital, unde a primit tratament. Au fost necesare câteva cusături, însă internarea sa nu a fost necesară. După tratament, a fost dus în arest pentru procedura de judecată.

Cătălin Cherecheș se află, acum, în Penitenciarul din Augsburg. Urmează să fie transferat în cursul zilei de vineri, 1 decembrie 2023, la Penitenciarul din München. Acolo, va rămâne până la decizia finală a instanței judecătorești, care ar putea decide trimiterea lui în România.

„Da, este posibil să nu fie trimis în România, poate fi eliberat, să se bucure de libertate. Dacă totul merge fără probleme, atunci Cătălin Cherecheș ar putea fi trimis în judecată în aproximativ 6 săptămâni.

Nu știu dacă a încercat să lovească polițiștii, nu am această informație. Vă pot spune cu siguranță că nu a încercat să fugă, doar s-a opus încătușării”, a explicat procurorul german.

Procedura de trimitere în alt stat este complexă. Tribunalul din München va lua următorul pas în această direcție. Va analiza în primă fază dacă dosarul lui Cătălin Cherecheș este corespunzător întocmit pentru extrădare. În caz afirmativ, în următoarele șase săptămâni, instanța de judecată va decide dacă actele sunt corecte și dacă nu există contestații pentru extrădare.

Pe scurt, peste câteva zile, fostul primar din Baia Mare fie va fi trimis în România, fie va fi eliberat.

„Este o anchetă, un dosar, iar aceste informații nu pot fi încă furnizate. La acest moment nu ne poate dezvălui numele persoanei care l-a adus în gara din Augsburg. (…) Într-adevăr, la fiecare arestare se face control corporal, s-au găsit bani asupra lui. Nu putem da deocamdată detalii despre documente.

(…) Pentru noi, procuratura din Munchen, este importantă cererea de arestare și trimitere în România. Dacă instituțiile din România doresc să afle și alte informații sau să demarăm proceduri de cercetare-căutare, trebuie să ne facă o adresă cu noile cereri și atunci noi îi putem ajuta cu noile cerințe”, a explicat procurorul german pentru România TV.

Cum va fi adus Cătălin Cherecheș în România?

În curând, Cătălin Cherecheș urmează să fie adus în România prin procedura de extrădare. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a detaliat procesul de extrădare, explicând că fostul primar din Baia Mare va fi transferat în țară conform procedurii obișnuite, care durează între 30 și 45 de zile.

Această perioadă este considerată standard în astfel de situații. Este important de menționat că atât Ministerul Justiției cât și Ministerul Afacerilor Interne din România și Germania nu pot interveni în acest proces, deoarece acesta face parte din cadrul european.

„Din practica anterioară, ar dura undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă. Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare.

De ce subliniez european, pentru că în acest caz se practică o procedură care se desfăşoară de la instanţă la instanţă.

Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a declarat, joi, Cătălin Predoiu pentru Antena 3 CNN.