Câștigul salarial mediu net, creștere față de începutul anului

Potrivit datelor publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS), în luna februarie 2024, câștigul salarial mediu net a fost în valoare de 4.876 lei, înregistrând o creștere de 17 lei (+0,3%) față de luna ianuarie 2024. Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, însumând 2.729 lei.

În același timp, câștigul salarial mediu brut în luna februarie 2024 a fost de 7.990 lei, în creștere cu 14 lei (+0,2%) față de luna precedentă.

S-a constatat că cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în activitățile de servicii în tehnologia informației (inclusiv activitățile de servicii informatice), cu un câștig mediu de 11.297 lei, în timp ce cele mai mici au fost înregistrate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2.729 lei.

În comparație cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere de 14,2%. Indicele câștigului salarial real a fost de 106,5% în luna februarie 2024 față de luna corespunzătoare a anului precedent și de 99,5% față de luna ianuarie 2024. În raport cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 238,6%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie 2024.

bani
Bani, salarii; SURSA FOTO: Dreamstime

Fluctuațiile câștigului salarial

INS subliniază că în cursul anului se observă fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile decembrie și martie/aprilie. Aceste fluctuații influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate.

Ele duc, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Astfel, în luna februarie 2024, nivelul câștigului salarial mediu net a fost influențat în mod semnificativ, aproape în egală măsură, atât de creșteri, cât și de scăderi. Creșterile câștigului salarial mediu net din activitățile sectorului economic au fost determinate de acordarea de:

  • prime ocazionale (prime anuale, a 13-a lună sau prime pentru performanțe deosebite);
  •  drepturi în natură și ajutoare bănești;
  • sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Au fost influențate, de asemenea, de realizările de producție sau încasările mai mari în funcție de contracte/proiecte.