Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 3% (42 lei) faţă de iulie, la 1.348 lei, dar a crescut cu 5,6% faţă de aceeaşi lună din 2008, cele mai mari valori înregistrându-se în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului, iar cele mai mici în industria de îmbrăcăminte.

În august, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.845 lei, cu 2,9% mai mic faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Principalele cauze ale scăderii salariilor în august au fost restrângerea activităţii, acordarea în luna precedentă de sume din profitul net şi premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă).

Cele mai mari scăderi

Reduceri între 7% şi 10% ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, administraţie publică, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

În activităţile de fabricare a produselor textile, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, învăţământ, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea altor mijloace de transport, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii au fost consemnate scăderi între 5% şi 7%.

Totodată, câştigul salarial mediu net s-a micşorat cu 4% şi 5% în sectoarele de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor, captarea, tratarea si distribuţia apei, alte activităţi de servicii.

Cele mai mari creşteri

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 14% în activităţile de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi cu 3-5% în industria metalurgică, activităţi de editare, extracţia minereurilor metalifere şi fabricarea băuturilor.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 0,6%.

Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,7%, cu 3,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2009.

SURSA: Mediafax