Brokerul de asigurări Marsh va lansa în parteneriat cu trei companii de asigurări o poliţă Casco dedicată proprietarilor de autovehicule Dacia, Renault şi Nissan la începutul lunii, au declarat surse din piaţă pentru “Capital”.

Potenţialii cumpărători vor fi informaţi cât costă asigurarea la fiecare din cei trei asigurători şi vor alege poliţa pe care o doresc. Condiţiile contractuale vor fi identice indiferent care din asigurători va subscrie poliţa de asigurări. Produsele de asigurare se vor numi Dacia Casco, Renault Casco sau Nissan Casco, în funcţie de marca maşinii asigurate.

Cel mai important avantaj al asigurării auto facultative care va fi intermediată de Marsh este că autovehiculele noi vor fi asigurate la preţul de catalog. Majoritatea poliţelor oferite în prezent pe piaţă sumele asigurate sunt egale cu cele achitate pe maşină.

Maşinile noi sunt asigurate de obicei la preţul de achiziţie

Însă, în ultimii ani piaţa auto este guvernată de discounturile oferite de dealeri pentru a impusiona vânzările de maşini. Totodată, la achiziţia de automobile au fost utilizate şi tichete “Rabla”. Efectul: preţurile de achiziţie au fost mai mici decât cele de catalog. Având în vedere că majoritatea asigurătorilor asigură maşinile noi la preţurile de achiziţie şi nu la cele de catalog, proprietarii care au beneficiat de discpunturi de la delaeri şi care utilizat şi tichetele din programul Rabla se pot trezi în situaţii neplăcute dacă în urma unui accident provocat de ei asigurătorul Casco declară daună totală sau dacă le este furată maşina.

Mai precis, dacă discounturile oferite de dealerii auto nu mai sunt la fel de mari, iar programul Rabla s-a terminat, aceştia nu vor putea cumpăra o maşină similară. Iar aceasta în condiţiile în care dauna totală sau furtul au avut loc la numai câteva zile de la cumpărarea maşinii.

Spre deosebire de anii anteriori, în acest an au putut fi utilizate trei tichete Rabla la achiziţia autovehiculelor noi. Suplimentar, cei care utilizau tichete primeau şi reduceri de la dealerii auto. Majoritatea cumpărătorilor de maşini noi care au primit un tichet în urma casării la remat a unei rable au mai cumpărat încă două tichete de la alţi foşti propritari de maşini vechi care nu şi-au permit să-şi cumpere o maşină nouă. Programul Rabla din acest an se încheie însă pe 23 noiembrie 2010, dată după care tichetele nu vor mai putea fi utilizate.
 
Cât costă asigurarea intermediată de Marsh

Pentru un Logan Ambiance, motor 1.4, pe benzină, deţinut de un bărbat în vârstă de 40 de ani din Piteşti, care este căsătorit şi are şi un copil, asigurarea intermediată de Marsh va costa 293 de euro pe an, au declarat sursele citate. Poliţa nu va avea nicio franşiză, ceea ce însemană că în cazul în care asiguratul va buşi maşina nu va plăti din buzunarul lui niciun leu pentru efectuarea reparaţiei. Suma asigurată în această situaţie este de aproximativ 6.800 de euro.  Prin utilizarea a trei tichete Rabla maşina poate fi cumpărată însă şi cu circa 3.400 de euro.