Potrivit ultimelor date centralizate de Casa Națională de Pensii Publice, numărul total al beneficiarilor indemnizaţiei sociale pentru pensionari a fost de 949.296 de persoane în luna august.

De asemenea, potrivit sursei citate, din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi în august, 798.871 erau pensionari din sistemul public şi 150.425 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În ceea ce îi privește pe pensionarii din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 262 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj – 307 lei, Bistriţa-Năsăud – 300 lei şi Hunedoara – 295 lei.

Cei mai mulți beneficiari sunt din București

Legat de numărul persoanelor care primesc aceste sume, cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – 35.279 şi în judeţele Suceava – 32.216 pensionari, Iaşi – 28.575 şi Dolj – 27.796.

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 141 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în Bucureşti (între 176 lei şi 214 lei) şi în judeţele Ilfov – 228 de lei şi Gorj – 206 lei.

Numărul cel mai mare de beneficiari se înregistra în judeţele Iaşi – 10.168 persoane, Dolj – 9.880 persoane şi Botoşani – 9.431 persoane.

Începând cu data de 1 septembrie pensiile românilor au fost majorate. Ministrul Violeta Alexandru a explicat și modul în care această decizie a fost luată.

„Este o creştere pe care colegii mei din Ministerul Finanţelor au fundamentat-o cu foarte multe calcule. Creşterea de 14 la sută este o certitudine. Începând din luna septembrie, pensionarii noştri vor avea pensia mărită atât cât a permis bugetul în acest moment. (…) Am făcut o mobilizare fără precedent in România pentru a putea să ne încadrăm în termen.

Mă străduiesc să finalizez după ce am avut negocieri, discuţii cu băncile care au fost de acord cu noi să vină alături de noi în acest efort. (…) Efortul bugetar este de aproape un miliard pe lună. Ajungem până la decembrie la o sumă de 30 de miliarde pentru plata pensiilor. Sunt conştientă că preţurile au crescut, nevoile pensionarilor sunt importante. Creşterea a fost făcută după o perioadă extrem de grea. Sunt mulţumită şi peste cel 10 la sută anunţat iniţial”, a spunea Alexandru, la România Tv.