A doua zi, joi, Lukoil România, cea de-a treia companie după numărul de staţii a scăzut preţurile carburanţilor cu aceleaşi valori, trei bani la benzină, respectiv şase bani la motorină.

Surpriză sau nu, astăzi Rompetrol Downstream a redus preţurile aplicând aceeaşi scădere ca şi OMV Petrom şi Lukoil – 3 bani la benzină şi şase bani la motorină.

Toate companiile petroliere sunt anchetate de Consiliul Concurenţei încă din 2005-2006 referitor la o posibilă înţelegere de formare a preţului. Anul trecut instituţia a disjuns ancheta în două: una care s-a finalizat, iar companiile au fost sancţionate cu o sumă totală de 890 de milioane de lei pentru că s-ar fi înţeles să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină în anul 2008, iar cea de-a doua este investigaţia mare, care, potrivit şefului Consiliului Concurenţei, va fi gata în acest an.

Şi în anii trecuţi au existat astfel de practici prin care companiile petroliere modificau preţurile cu aceeaşi valoare. Denumit, mai popular, “efectul de turmă” a fost anchetat în mai multe state din Europa. Cel mai recent caz este Bulgaria, care a început o investigaţie în vara anului trecut, iar în luna martie a informat companiilor prezente pe piaţa bulgărească că există posibilitatea să fie amendate. Până în prezent nu a fost luată însă nicio decizie. Printre companiile avertizate se află Lukoil Bulgaria şi Rompetrol Bulgaria.