Alertă înainte de Paște. ANPC a găsit carne infectată cu Salmonella

Potrivit unei investigații realizate de România TV, românii consumă carne contaminată cu Salmonella. Această situație a fost adusă la lumină, evidențiind că supermarketurile de renume precum Lidl, Auchan sau Penny comercializează produse din carne infectată cu Salmonella.

Românii sunt în plină febră a cumpărăturilor de Paște. Iar unul dintre cele mai căutate alimente este, fără îndoială, carnea. Cu toate acestea, în magazinele din întreaga țară se găsește carne contaminată cu Salmonella. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat o investigație la nivel național.

A investigat toate magazinele marilor lanțuri comerciale și producătorii, iar rezultatele sunt alarmante. Există posibilitatea ca lista magazinelor care comercializează carne ce poate pune în pericol viața consumatorilor să fie mult mai extinsă decât s-ar fi așteptat inițial.

ANPC a transmis că la nivel național a desfășurat controale în diverse locații, inclusiv magazine alimentare, magazine ale producătorilor, supermarketuri și hipermaketuri, precum Auchan, Metro Cash& Carry România, Lidl, Kaufland, Mega Image, Rewe România (Penny), Meat Internațional SRL, Agroprod Crasna, Transavia SA, Agrotrans SRL, Avi-Top SA, Fermador SRL, Furbo Impex SRL, Vanbet SRL, și altele.

În timpul acestor controale, inspectorii au recoltat probe de carne și organe de pasăre pentru a testa prezența bacteriei Salmonella. Pentru unele dintre eșantioanele prelevate, s-a constatat prezența bacteriei Salmonella spp., dar nu toate rezultatele testelor au fost încă obținute, iar unele probe sunt încă în proces de analiză pentru a determina tipul exact de Salmonella.

Ce produse au fost depistate cu Salmonella?

Drept exemplu, din analiza serotipului de Salmonella prezentă în carne și organe de pasăre recoltate din sortimentele marca proprie a lanțului Penny, s-au obținut următoarele constatări:

  • la produsul „FICAT DE PUI” marca HANUL BOIERESC s-a constatat Salmonella Infantis;
  • la produsul „PIEPT DE PUI CU OS SI PIELE” marca HANUL BOIERESC s-a constatat Salmonella Infantis;
  • la produsul „PUI GRILL” marca HANUL BOIERESC s-a constatat Salmonella Enteridis şi Salmonella Infantis.

În plus, după analiza de laborator efectuată asupra produsului „pipote și inimi de pui”, fabricat de S.C. AGRICOLA INTERNATIONAL S.A. și comercializat de operatorul economic LIDL DISCOUNT SRL, s-a constatat prezența bacteriei Salmonella Infantis.

În ceea ce privește Auchan Romania S.A., s-a identificat prezența bacteriei Salmonella Spp. (Salmonella Enteridis / Salmonella Infantis) în următoarele produse:

  • Cocoșel de pădure – Agricola international;
  • Golden Cocorico mușchiuleț de pui;
  • Pui grill Auchan

”Noi am sesizat autoritățile competente în domeniu să ia măsurile care se impun în ceea ce privește această acțiune de control desfășurată de ANPC.

Este foarte importantă eticheta produsului unde sunt toate informațiile de care are nevoie un consumator sa veridice data durabilității, gradul de perosabiolitate ridicat”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC, pentru România TV.