Horia Constantinescu și-a dat demisia din funcția de șef al ANPC

Horia Constantinescu a depus cererea de demisie din postul de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), luni, 15 aprilie 2024. Demisia sa va deveni efectivă începând cu data de 24 aprilie 2024.

A demisionat pentru că va candida pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Vă reamintim că a preluat funcția de președinte al Protecției Consumatorilor în ianuarie 2022.

„Astăzi, am încheiat un episod important pentru întreaga mea carieră la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Cu sprijinul unei echipe politice puternice m-am înscris în cursa pentru Primăria Constanța.

În funcția de președinte am dovedit cu prisosință că se pot face lucruri bune pentru cetățeni la nivel național. Este momentul să arăt că și pentru orașul nostru se poate face exact ceea ce trebuie”, a transmis el.

Anterior, luni dimineaţă, Constantinescu scria pe pagina sa de Facebook că merge spre Bucureşti pentru a-şi da demisia. „Mă dedic noului proiect cu toată forța și energia de care sunt capabil”, adăuga el.

„Mă îndrept către București pentru a demisiona din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Mă dedic noului proiect cu toată forța și energia de care sunt capabil

Nu am făcut și nu fac înțelegeri ascunse pentru că îmi sunt mai importante principiile decât oportunitățile.

Închei o etapă importantă și predau astăzi un raport de activitate ce dovedește prin cifre lucrurile bune pe care le-am făcut împreună cu o echipă minunată

Nu plec pe Marte.

Trebuie să vă mulțumesc vouă prietenilor mei virtuali pentru că sunteți și ați fost permanent inepuizabila mea sursă de energie

Dumnezeu ne știe calea și ne stă alături de-a lungul ei”, a fost mesajul de luni dimineaţă.

Horia Constantinescu, ANPC
Horia Constantinescu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Voia să-și dea demisia din martie 2024

La sfârșitul lunii martie, Horia Constantinescu anunța că părăsește funcția de conducere a ANPC, după ce a fost numit candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Constanța.

La acea vreme, spunea că lasă în urma sa „o instituţie funcţională, cu paşi importanţi făcuţi către digitalizare, cu sedii renovate, cu o abordare nouă şi cu performanţe notabile”. Zicea că va rămâne „în această mare familie”, în calitate de comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean Constanţa (suspendat).

În acea zi, trăia senzaţia „unui divorţ prin acord, dar gândul recăsătoririi cu Primăria Constanţa” l-a motivat enorm. Se pregătea să lase în urma sa ANPC-ului „câteva sute de ore suplimentare, proiecte şi o vizibilitate pozitivă.”

„Închin o ceaşcă de cafea pentru fiecare dintre voi, cei care mi-aţi arătat susţinerea ce m-a mobilizat de-a lungul celor doi ani ca preşedinte al autorităţii. Probabil unii dintre voi deja ştiţi că am fost nominalizat candidatul Partidului Social Democrat pentru funcţia de primar al oraşului Constanţa.

Prin forţa lucrurilor, trebuie să renunţ la funcţia de preşedinte pentru a mă putea dedica campaniei şi noului proiect. Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorităţii”, a scris el pe Facebook.

Ulterior, s-a răzgândit

Ulterior, Horia Constantinescu a negat că şi-ar da demisia.

„Nu am demisionat! Sunt proiecte importante în desfășurare și trebuie să nu le pun în pericol”, spune el.