Cartierul pentru Justitie este prins în cadrul unui proiect de reabilitare urbană derulat în parteneriat cu Primăria Capitalei şi ministerul Culturii, se mai arata in documentul citat.

'Cartierul Justiţiei' va grupa instituţii din domeniile Justiţiei şi Culturii pentru care se vor construi zeci de mii de metri pătraţi.

'Schema funcţională a cartierului va avea în vedere regruparea spaţiilor destinate instanţelor de judecată cu sediul în Bucureşti – săli de judecată, arhive, birourile aferente pentru judecători, grefieri, personal contractual şi auxiliar, spaţii tehnice etc. Astfel, Noul Palat de Justiţie, regrupând funcţiunile menţionate va ocupa poziţia frontală în cadrul ansamblului. În planul doi sau în prelungire se vor realiza celelalte clădiri, fie independente, fie unite printr-un acoperiş comun, care vor permite accesul liber spre curţile de lumină sau spre curţile din incintă. Aici vor funcţiona: CSM şi IJ grupate într-o singură clădire; instituţiile de învăţământ superior (SNG şi INM) regrupate fie în clădiri independente, fie în aceeaşi clădire pentru eficientizare; PTB se va regăsi într-o clădire independentă, însă relaţionată cu Palatul de Justiţie printr-un acces subteran sau suprateran', se spune în document.

Conform Agerpres, Proiectul include şi un Centru Cultural Multifuncţional, continuându-se astfel programele de extindere a infrastructurii susţinute de Ministerul Culturii.

'Centrul Cultural Multifuncţional se doreşte a fi o clădire unică, independentă, cu o configurare funcţional-volumetrică flexibilă, care să permită adaptarea spaţiilor interioare şi exterioare la o multitudine de manifestări culturale. (…) Totodată, clădirea, cu o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 30.000 mp şi posibil a fi amplasată pe un teren de cca. 12.000 mp, împreună cu spaţiile verzi aferente, va găzdui inclusiv săli, galerii, curţi interioare sau un atrium, zone cu funcţiuni conexe de tipul librăriilor,

galeriilor, cafenelelor, magazinelor de profil şi zonelor de relaxare', se mai arată în nota de fundamentare.

Potrivit MJ, Planul urbanistic de detaliu (PUD) se va întocmi pentru întregul amplasament şi va fi însoţit de o ilustrare urbanistică. Totodată, studiile tehnice pentru infrastructura şi reţele vor fi întocmite pentru întregul amplasament.