În timp ce procesarea informațiilor, algoritmii sofisticași și armele mai bine conectate în rețea aduc avantaje de luptă considerabile, dependența cibernetică poate crește și riscul în anumite aspecte-cheie. Aparatele americane F-35, considerate cele mai moderne avioane de vânătoare-bombardament din lume, pot deveni cele mai bune ținte ale unor atacuri cibernetice.

F-35, numit și „computerul zburător” este dotat cu Inteligență Artificială: camere de 360 ​​de grade, bază de date extinsă cu informații despre amenințări și un sistem complex de logistică computerizată.

Ce s-ar întâmpla dacă avionul de luptă stealth este piratat? Datele lui privind amenințările ar putea fi compromise, ghidarea armelor subminată. Și, poate, cel mai grav, traiectoria și sistemele de partajare a datelor ar putea fi distruse, scrie NationalInterest.

De aceea, se resimte tot mai mult nevoia de a „întări” sistemul și de a se asigura că este suficient de rezistent. Dezvoltatorii Lockheed și specialiștii cibernetici ai Forțelor Aeriene au încercat in ultimii ani să securizeze sistemele de arme și platformele importante împotriva atacatorilor cibernetici.

Forțele aeriene au demarat deja un plan crucial, cunoscut ca Oficiul de Reziliență Cibernetică pentru Sistemele de Arme(CROWS).

Dacă un intrus distruge sau infectează baza de date a avionului cu informații greșite, piloții F-35 s-ar putea confrunta cu eșecul complet al misiunii. Prin urmare, informațiile privind amenințările trebuie să fie accesibile și pentru senzori și pentru sistemele de control, dar și întărite împotriva atacurilor externe.

Amenințarea cibernetică tot mai mare pentru platformele și sistemele de arme majore nu se se limitează doar la avioanele la F-35. Un atac al hackerilor poate perturba sistemele de direcționare și ghidare necesare armelor de precizie, poate perturba navigația și direcționarea aeronavelor. Și chiar poate să schimba traiectoria de zbor a unei drone sau ICBM.

De aceea, CROWS a fost conceput pentru a crea cea mai bună strategie când vine vorba de anticiparea potențialelor atacuri cibernetice inamice.