Mass-media pro-rusă a susținut că un avion de luptă F-35I israelian a fost lovit și deteriorat de o rachetă sol-aer S-200 fabricată în Rusia, în timpul unui atac aerian israelian în Siria, în 2017. Israelul susține însă că avionul său ar fi fost avariat după „ciocnirea” cu o pasăre.

Acest episod datează din 16 octombrie, când Israelul a anunțat că avionul său a fost lovit de un sistem de rachete sirian SAM, lângă Damasc, care, cu două ore mai devreme trăsese asupra avioanelor de recunoaștere israeliene care zboară peste Liban.

Atacul a deteriorat bateria de rachete, dar niciun avion israelian nu a fost lovit, potrivit Israelului. Întâmplător sau nu, incidentul a avut loc în aceeași zi în care ministrul rus al Apărării Sergei Șoigu, se afla în Israel pentru discuții cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu ministrul apărării Avigdor Lieberman.

Dar, Southfront.org, un site care acoperă informații privind armata rusă și intervenția sa în războiul din Siria, a venit cu altă variantă. „Conform informațiilor disponibile, Forțele Siriene de Apărare au folosit o rachetă S-200 împotriva avionului israelian”, a scris Southfront, subliniind că mult-lăudatul avion de luptă stealth F-35 a fost lovit de o rachetă rusă din anii 60. „Această rachetă fabricată de sovietici este cel mai avansat sistem antiaerian cu rază lungă de acțiune operat de armata siriană. Chiar și așa, este oarecum depășită în ceea ce privește războiul modern”.

Dar, explică NI, dovezile citate de Southfront par destul de firave. La câteva ore după ce armata israeliană a anunțat atacul asupra bateriei de rachete siriene, mass-media israeliană a raportat că un F-35 israelian a fost avariat in urma unei ciocniri cu o pasăre, cu două săptămâni înainte. Avionul a aterizat în siguranță, dar forțele aeriene israeliene au recunoscut că nu se știe dacă avionul va mai zbura din nou. „Incidentul ar fi avut loc acum două săptămâni, dar a fost semnalat public doar pe 16 octombrie”, a menționat Southfront. „Cu toate acestea, sursele israeliene nu au putut să prezinte o fotografie a avionului F-35 după „coliziunea cu păsările”, a subliniat site-ul.

Ce este cel mai interesant la această poveste, notează NI, nu e dacă un avion F-35 a fost lovit de o rachetă rusă. Ca și în cazul polemicilor despre existența OZN-urilor, povestea poate fi sau nu adevărată. Avem însă nevoie de dovezi pentru a-i da crezare. Partea interesantă este că avionul F-35 a devenit un simbol al priceperii tehnologice, sau al incompetenței americane, încât orice zvon că un astfel de avion a fost deteriorat sau doborât în ​​luptă va fi de mare interes. Iar Rusia și aliații săi vor savura o astfel de informație, în vreme ce susținători avionului F-35 o vor contracara.