Economistul Adrian Câciu atrage atenția că ignorarea de către Guvern a industriei HORECA afectează mai multe domenii, printre care transporturile, auto și agricultura.

Întreaga videoconferință poate fi urmărită aici:

Adrian Câciu a spus în cadrul videoconferinței organizată de Capital că industria ospitalității a suferit o contracție de 54% anul trecut. Când vine vorba de sume absolute, cifrele sunt dramatice. ”Industria de profil a avut pierderi de 3 miliarde de euro anul trecut. România ar avea nevoie de 8 miliarde de euro în acest moment pentru a-și dezvolta o industrie de turism la nivel occidental”, a explicat economistul Adrian Câciu.

Trebuie să ieșim din psihoză indusă de stat

El spune că statul român ar fi trebuit să dea granturi antreprenorilor din HORECA din bugetul național, dar guvernanții au ales varianta fondurilor europene. Problema cu acest tip de finanțare este că s-ar putea să vină prea târziu pentru mulți antreprenori.

”Paradoxal, cei care sunt la guvernare nu sunt pregătiți atunci când iau o măsură restrictivă, să ofere și compensații. Exisăt un război între min Sănătății și premier. Așa cum îl știu eu pe Florin Cîțu, sunt sigur că și-a dori să deschidă industria imediat. Din păcate, nu are autoritatea și puterea necesare pentru a impune asta. Dacă nu ieșim din psihoza statală creată de acest virus, nu vom găsi o soluție”, a explicat Adrian Câciu.

El spune că autoritățile ar trebui să dea mesaje de creștere a încrederii oamenilor în industria ospitalității. El spune că industria de profil va avea, chiar dacă se va deschide imediat, pierderi de 20% în acest an din cauza pierderii de încredere în rândul consumatorilor. ”Eu aș suține ca de astăzi industria ospitalității să se deschidă. Nu industria ospitalității a provocat valul trei, dar nimeni nu are curajul să o spună. Ne uitam pe ATI, numărul de cazuri este mai mic decât după alegeri. Sunt foarte mulți antreprenori ce iau decizii de a nu mai continua acest în business”, a explicat Adrian Câciu.