„Aș vrea să vă imaginați o fetiță în vârstă de patru ani, îmbrăcată într-o rochie albă, ce cântă pe o scenă la pian. Spectatorii observă că fetița nu se mai oprește din cântat. Reia piesa de la început din nou și din nou. Profesorul îi face semne să se oprească, dar nici vorbă să facă acest lucru. La final, profesorul îi scoate pianul din priză, iar abia atunci fetița s-a oprt, s-a dat jos de pe scenă și a mulțumit publicului. Atunci mi-am dat seama că muzica este pasiunea mea”, povestește Tatiana Dănciulescu pe scena Premiilor Capital.

Piano Therapy, validare și recunoaștere

După care, descrie procesul prin care a început să dezvolte metoda piano therapy: „Am absolvit liceul de muzică, facultatea de psihologie, master de logopedie și o specializare în music therapy, fără să știu că mai târziu toate aceste cunoștințe mă vor ajuta să dezvolt metoda piano therapy. Este o metodă special dezvoltată pentru copiii diagnosticați cu autism care are ca scop dezvoltarea atenției, limbajului și îmbunătățirea comportamentului cu ajutorul muzicii de pian”.

În anul 2014, Tatiana Dănciulescu a înregistrat această metodă la OSIM. Iar în 2022 a reușit să obțină validarea comunității internaționale științifice prin publicarea primului articol care confirmă rezultatele acestei metode. „Am ales să lucrez cu copii diagnosticați cu autism nu peste că este ușor, ci pentru că este greu”, mai spune fondatoarea Piano Therapy pe scena Galei Capital. „Iar visul meu este ca fiecare copil cu nevoi speciale să se dezvolte prin metoda piano therapy. Consider că nu putem fi ființe pe deplin evoluate dacă nu realizăm că dezvoltarea noastră ține de dezvoltarea întregii societăți”.

Frumusețea copiilor

„Cântatul la pian și muzica în general poate influența pozitiv sănătatea”, spune în cadrul unui interviu pentru Revista Capital Tatiana Dănciulescu, președinta Asociației Piano Therapy. Aceasta povestește apoi despre anul 2023 și despre una dintre cele mai frumoase realizări ale sale: „Cel mai important proiect implementat anul trecut a fost accesul la Metoda Piano Therapy pentru un număr de peste 80 de copii diagnosticați cu autism. Cu ajutorul ședințelelor individuale de Piano Therapy, i-am susținut pe copii în dezvoltarea abilităților și le-am creat un mediu de susținere și incluziune”.

Prin această metodă, Piano Therapy, se folosesc tehnici din analiza comportamentală aplicată și este adaptată nevoilor fiecărui copil. Astfel, față de cursurile de pian clasice, la orele de piano therapy scopul este ca cei mici să își îmbunătățească abilitatile si să se bucure de muzică. Piano Therapy a fost înscrisă la OSIM în 2014, iar Asociația Piano Therapy este singurul centru calificat să ofere astfel de ședinte.

„De departe cel mai important proiect din cariera mea a fost publicarea în Elsevier, cel mai mare portal de articole științifice din lume, a primului studiul care validează Metoda Piano Therapy pentru copiii diagnosticați cu autism la nivel internațional. Această recunoaștere a comunității stiintifice a fost o mare satisfacție pentru mine”, mai spune Tatiana Dănciulescu.

Astfel, muzica și pianul pot fi prieteni de nădejde ai copiilor diagnosticati cu autism. Președinta Asociației Piano Therapy subliniază că studiile și cercetările au demonstrat că practicarea pianului poate aduce multiple beneficii cognitive, emoționale și sociale.

Capital „Excelență în Management”

Managerii de succes ai României au fost premiați de către Revista Capital în cadrul Galei Capital Excelență în Management, ediția 2024. Evenimentul s-a desfășurat în ziua de marți, 23 aprilie, de la ora 19:00, la ONE Club București. Prezente au fost personalități din mediul de business, antreprenoriat, politic, cultural, medical, social, sportiv și mass-media.

Gala Capital Excelența în Management se numără printre evenimentele de tradiție organizate în fiecare an de revista Capital. Încă din 2015, revista Capital premiază în cadrul acestui eveniment performanțele managerilor din companii de renume ce activează pe piața din România, indiferent din industria din care fac parte sau de departamentul pe care îl conduc.

Întreg evenimentul poate fi urmărit aici.