Când vor fi recuperate cursurile pierdute de elevi? Sorin Cîmpeanu: Pierderile sunt foarte greu de recuperat

Ministrul Educației a precizat că elevii care nu sunt în anii terminali vor putea recupera cursurile anul școlar următor, adică din toamnă. Din păcate, cei din anii terminali nu vor avea această posibilitate.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că pierderile de cursuri sunt foarte greu de recuperat, având în vedere perioada scurtă de timp pe care unii elevi o au până la susținerea examenelor naționale.

“Pierderile sunt foarte greu de recuperat. Cei din clasa a VIII-a au cursuri până pe 11 iunie, iar elevii de clasa a XII-a, până pe 4 iunie. Urmează să înceapă Evaluarea naţională pe 22 iunie, prima etapă şi Bacalaureatul, pe 28 iunie.

Aşa cum elevii care susţin examenul de bacalaureat au o a doua şansă, am considerat că trebuie să aibă această şansă şi cei de clasa a VIII-a, o sesiune specială. Repartizarea s-a decalat cu opt zile (…).

E adevărat, avem programul de ore remediale, s-au prezentat la aceste ore cu prezenţă fizică. Însă pierderea e mai mare decât ce se poate recupera într-un timp scurt.”, spune ministrul.

Având în vedere că mulți părinți și-au programat deja concediul, modificările suferite de calendarul admiterii la liceu i-a supărat pe unii. Amintim că acesta a fost decalat cu mai mult de o săptămână. În acest context, ministrul Educației a precizat că trebuie să ne clarificăm prioritățile când este vorba despre un an de criză.

“E foarte important cum ne programăm concediile, însă într-un an de criză trebuie să ne clarificăm priorităţile”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Sume mai mari pentru educație

În cadrul interviului, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre sumele alocate educației, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Acesta a spus că a solicitat  alocarea unei sume de 4,1 miliarde de euro din PNRR și a subliniat că banii vor ajunge  în locurile în care ţara noastră are nevoie urgentă de investiţii. O parte din bani vor fi folosiţi pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ.

Sursa foto: Capital