Prognoza meteo a fost actualizată pentru prima jumătate a lui octombrie

Specialiștii ANM au actualizat prognoza meteo pentru prima jumătate a lunii octombrie. Conform acestora, vremea se va încadra, în general, în normalul specific perioadei, cu temperaturi ușor crescute pe alocuri.

În Muntenia, media maximelor termice va fi în creștere până în data de 4 octombrie. În această zi, temperatura va atinge 27 – 28 de grade. Urmează câteva zile de scădere a temperaturilor, care se vor situa între 22 – 24 de grade. Vor fi, apoi variații între 23 și 26 de grade. Media minimelor termice va avea valori între 8 și 13 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în zilele de 5 și 6 octombrie și după data de 12 octombrie.

În Transilvania, până pe data de 4 octombrie vremea se va încălzi. Prognoza meteo arată că maximele vor ajunge la 24 de grade. Vor urma trei zile de răcorire, în medie cu 5 grade, apoi, până la finalul intervalului de prognoză vor fi variații ale mediei temperaturilor maxime între 19 și 24 de grade, iar a minimelor între 5 și 9 grade. Ploi slabe vor fi posibile doar trecător și pe suprafețe restrânse.

Și în Moldova se încălzește și apoi se răcește

În Moldova, vremea se va încălzi până în data de 4 octombrie. Media maximelor termice va fi de 26…27 de grade. Minimele vor atinge 12 – 13 grade. În următoarele trei zile, vremea se va răcori cu aproximativ 5 grade, apoi media temperaturilor maxime va avea variații, în general, între 19 și 24 de grade, în timp ce a minimelor între 7 și 11 grade. Ploi slabe vor fi posibile doar trecător și pe suprafețe restrânse.

În Oltenia, maximele termice vor fi în creștere până în data de 4 octombrie. Media lor se va situa în jurul valorii de 26 de grade. În următoarele 3 zile vor scădea. În medie, vor atinge 22 – 23 de grade. Apoi vor avea variații în general între 21 și 25 de grade. Media minimelor termice va fi între 7 și 12 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 12 octombrie.

În Banat, în primele zile ale lunii octombrie vremea se va încălzi. Cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în data de 4 octombrie, când media maximelor termice va fi de 25…27 de grade, iar a minimelor se va situa în jurul a 11 grade. Va urma un proces de răcorire treptată până la mijlocul intervalului de prognoză, când maximele vor atinge în medie 21…23 de grade, iar minimele 7…9 grade. Ulterior, media valorilor de temperatură maximă vor avea variații între 21 și 26 de grade, iar de temperatură minimă între 8 și 11 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 11 octombrie.

Și în celelalte provincii, vremea va fi la fel

În Dobrogea, variațiile de temperatură nu vor fi semnificative. Media maximelor termice se va situa între 21 și 25 de grade, iar a minimelor între 11 și 15 grade. Probabilitate de ploaie va fi mai ridicată după data de 12 octombrie.

În Maramureș, în primele zile ale lunii octombrie vremea se va încălzi, iar cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în jurul datei de 4 octombrie, când media maximelor termice va fi de 23…24 de grade, iar a minimelor de 10…11 grade. Va urma un proces de răcorire treptată până vineri, 7 octombrie, când maximele vor atinge în medie 19…20 de grade, iar minimele 6…7 grade. Ulterior, media valorilor de temperatură maximă vor avea variații între 19 și 23 de grade, iar de temperatură minimă între 6 și 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 5 octombrie, precum și după data de 11 octombrie.

În Crișana, vremea va fi în încălzire până în data de 4 octombrie. Media maximelor termice va fi de 24…25 de grade. Minimele vor atinge 10…11 grade. În următoarele trei zile, vremea se va răci cu aproximativ 4 grade. Media temperaturilor maxime va avea ajunge la 20 – 25 de grade. Miinimele vor fi între 6 și 11 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 11 octombrie.

Și la munte, media maximelor va varia între 11 și 16 grade. Minimele, în general, vor fi între 2 și 7 grade. Trecător va ploua.