Cancelarul Angela Merkel s-a răzgândit asupra restricțiilor draconice pe care declarase anterior că intenționa să le introducă în Germania, cu ocazia Sărbătorilor de Paște.

După numeroase critici și o zi de confuzie maximă la Berlin, Merkel a spus miercuri într-o videoconferință cu premierii celor 16 landuri germane că până la urmă nu va introduce noi restricții în perioada Paștelui.

Cancelarul Angela Merkel s-a răzgândit. Un mare pas înapoi

Decizia a fost anunțată la doar două zile după ce șefa guvernului federal de la Berlin anunțase anularea serviciilor religioase, interzicerea adunărilor și închiderea majorității magazinelor în weekendul de Paştele catolic şi protestant, între 1 şi 5 aprilie.

Astfel, Merkel a făcut un mare pas înapoi și a stabilit împreună cu premierii landurilor din țară că impunerea unui lockdown strict de Paște nu mai este o măsură luată în calcul.

Decizia vine după ce anunțul inițial de luni privind impunerea restricțiilor a declanșat un val de critici, în special din partea bisericilor, notează dw.com.

Merkel urma să clarifice care vor fi măsurile aplicate într-o declarație de presă, miercuri, și într-o sesiune de întrebări și răspunsuri în parlament.

Cancelara și premierii landurilor stabiliseră marți că majoritatea magazinelor vor fi închise, adunările interzise, iar serviciile religioase anulate în weekendul de Paştele catolic şi protestant, între 1 şi 5 aprilie, în cadrul unei perioade de restricţii înăsprite pentru a opri creşterea numărului infecţii cu COVID.

”Germania se confruntă cu o nouă pandemie”

”Situaţia este gravă. Numărul de cazuri creşte exponenţial, iar paturile de la terapie intensivă se umplu din nou”, a avertizat luni cancelarul german într-o conferinţă de presă după aproape 12 ore de negocieri cu landurile federale.

Ea a descris o ”creştere exponenţială” a pandemiei, provocată de mutaţia britanică. Germania se confruntă cu o ”nouă pandemie, clar mai letală, clar mai infecţioasă şi contagioasă mai mult timp”, a avertizat ea.

Guvernul se află într-o situație complicată, într-un moment în care epidemia este în creștere. Institutul Robert Koch a confirmat miercuri 15.813 noi cazuri zilnice și 248 de decese.

În același timp, alianța conservatoare a lui Merkel, CDU/CSU, se confruntă cu nemulțumirea tot mai mare a populației și a scăzut iarăși în sondajele de opinie, la un scor de doar 26%, potrivit unei analiza FORSA publicate chiar miercuri, o veste proastă într-un an electoral crucial.