Și în acest an, slujbele de Paşte vor fi organizate din nou în format restrâns în Italia. Anunțul a venit de la Vaticanul, cu ocazia lansării planurilor pentru al doilea an în care sărbătorile vor fi marcate de restricţiile severe impuse în contextul pandemiei de coronavirus, relatează DPA, citată de Agerpres.

Astfel, potrivit sursei citate, la unele rituri se va renunţate în totalitate, în timp ce altele vor fi mutate în alte locuri decât cele tradiţionale astfel încât reglementările sanitare să fie respectate. În ceea ce privește numărul persoanelor, participarea la unele evenimente va fi considerabil restrânsă.

De menționat este faptul că, duminica Paştelui este celebrată în acest an la data de 4 aprilie. Marchează sfârşitul Postului Mare, de 40 de zile, şi o săptămână de evenimente religioase, când creştinii comemorează moartea şi învierea lui Iisus Hristos, Paştele fiind una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin.

Vaticanul este de obicei aglomerat de credincioşi sosiţi pentru a lua parte la evenimentele care culminează cu o slujbă în aer liber în faţa bazilicii “Sfântul Petru”, notează DPA.

Un Paște ca în 2020

Este pentru al doilea an consecutiv când sărbătorile pascale au loc într-un mod complet diferit. În 2020, sărbătoarea a fost deja umbrită de pandemie. Astefel, anul trecut papa Francisc fiind nevoit să oficieze Liturghia din duminica Paştilor fără prezenţa credincioşilor, care au putut urmări slujba prin intermediul televiziunii şi internetului.

Italia se numără printre cele mai afectate țări de pandemie, iar în prezent a fost lovită și de al treilea val de coronavirus, renunțând astfel la planurile de a reveni la desfăşurarea în condiţii normale a evenimentului.

De menționat este faptul că, și în acest an papa Francisc va renunţa la spălarea picioarelor deţinuţilor, o tradiţie pe care a iniţiat-o drept mod de a da dovadă de umilinţă. De asemenea, suveranul pontif nu va participa la procesiunea care se desfăşoară de obicei la Colosseumul din Roma în Vinerea Mare.