Reprezentanții G7 se vor întâlni săptămâna viitoare în Marea Britanie pentru a discuta despre strategiile de ieșire din pandemia COVID-19 și de redresarea economiei mondiale. Ne confruntăm cu provocări urgente.

Acum este foarte clar că nu va exista o redresare economică generalizată fără rezolvarea crizei de sănătate. Accesul la vaccinuri este esențial pentru ambele, potrivit la Repubblica.

Apariția unor variante extrem de periculoase

Oamenii de știință au dezvoltat numeroase vaccinuri într-un timp record. Cercetarea, dezvoltarea și producția în masă a vaccinurilor au fost posibile datorită finanțării publice și private fără precedent. Cu toate acestea, există în continuare un decalaj periculos între țările bogate și cele sărace.

În timp ce unele țări bogate vorbesc deja despre administrarea rapelurilor pentru cetățenii lor, majoritatea oamenilor din țările în curs de dezvoltare, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății aflaţi în prima linie în lupta împotriva pandemiei, încă așteaptă prima doză. Rămân în urmă națiunile cu venituri mici, care au primit mai puțin de 1% din vaccinurile administrate până acum.

Scenariul care se întrevede este din ce în ce mai mult cel al unei pandemii cu două viteze, în care țările bogate au acces la vaccinuri, în timp ce cele sărace sunt lăsate în urmă.

Distribuția inegală a vaccinurilor nu numai că lasă milioane de oameni neajutorați în fața virusului, dar favorizează și apariția unor variante extrem de periculoase care se pot răspândi în restul globului. Pe măsură ce aceste variante proliferează, chiar și țările cu programe de vaccinare în fază avansată sunt obligate să reintroducă măsuri mai stricte de sănătate publică, iar unele au impus chiar restricții de călătorie. Mai mult, pandemia în curs crește inegalitățile economice, cu consecințe negative pentru toți.

Numai că lucrurile nu trebuie să fie neapărat așa: acesta este motivul pentru care astăzi, facem un nou apel către comunitatea internațională pentru a sprijini și a pune în aplicare cu o vigoare reînnoită o strategie mai coordonată și potenţată datorită unei finanțări mai mari, pentru vaccinarea întregii lumi.

FMI a propus recent un plan care include o serie de obiective clare și intervenții practice la costuri rezonabile. Acest plan se bazează pe activitatea curentă a OMS și a partenerilor săi în cadrul inițiativei Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT) și COVAX, programul de acces global la vaccinuri, precum și pe activitățile Grupului Băncii Mondiale și ale numeroaselor alte instituții.

Planul, estimat la 50 de miliarde de dolari, va accelera sfârșitul pandemiei în țările în curs de dezvoltare, va reduce numărul de infecții și decese, va stimula redresarea economică și va genera o creștere a producției economice mondiale de 9 trilioane de dolari de aici până în 2025.

Un factor cheie nu doar pentru ieșirea din această pandemie, ci și în „pregătirea pentru următoarea”

În primul rând, să fim mai ambițioși și să vaccinăm din ce în ce mai repede: OMS și partenerii săi COVAX își propun ca până la sfârșitul anului 2021 să vaccineze cel puțin 30% din populație în toate țările lumii. Un procent care poate ajunge până la 40% stipulând alte acorduri și cu o creștere a investițiilor și la cel puțin 60% până în prima jumătate a anului 2022.

Pentru a atinge acest obiectiv, sunt necesare investiții suplimentare pentru țările cu venituri medii mici, cu un procent substanțial sub formă de subvenții și împrumuturi subvenționate. Pentru a vaccina mai mult și mai repede, este necesar să se doneze imediat doze de vaccin țărilor în curs de dezvoltare, concomitent cu planurile lor naționale de vaccinare, inclusiv prin COVAX. De asemenea, trebuie promovată cooperarea comercială, pentru a asigura eliminarea obstacolelor din calea fluxurilor transfrontaliere și pentru a crește aprovizionarea cu materii prime și cu vaccinuri finite.

În al doilea rând, trebuie luate măsuri pentru a reacționa prompt la orice riscuri, de exemplu apariția de noi variante care ar putea necesita administrarea unei noi doze de vaccin.

Acest lucru implică investiții în creșterea capacităților de producție a vaccinului pentru cel puțin un miliard de doze, diversificarea producției prin mutarea acesteia în regiuni care au în prezent capacitate limitată, partajarea tehnologiei și a know-how-ului, consolidarea supravegherii genomice și a lanțului de aprovizionare și dezvoltarea de urgență în caz de mutații ale virusului sau întreruperi de aprovizionare.

Toate obstacolele din calea creșterii ofertei trebuie eliminate: din acest motiv, îndemnăm țările membre ale OMC să accelereze negocierile pentru o soluție pragmatică privind proprietatea intelectuală. Unele țări cu venituri mici și medii investesc şi în capacitățile lor locale de producție, un factor cheie nu doar pentru ieșirea din această pandemie, ci și în pregătirea pentru următoarea.

În al treilea rând, potenţarea imediată a programelor de testare și urmărire, a aprovizionării cu oxigen în scopuri terapeutice și a măsurilor de sănătate publică și accelerarea administrării vaccinurilor și a inițiativei ACT Accelerator. OMS, UNICEF, Banca Mondială și Gavi fac evaluări privind starea de pregătire pentru administrarea vaccinurilor în peste 140 de țări în curs de dezvoltare și oferă finanțare și sprijin pe teren pentru campaniile de vaccinare.

Cu cât așteptăm mai mult, cu atât costurile sunt mai mari

Din cei 50 de miliarde de dolari necesari, există șanse foarte mari ca cel puțin 35 de miliarde de dolari să vină sub formă de subvenții. Guvernele G20 au trimis semnale pozitive în acest sens, recunoscând importanța alocării unei finanțări suplimentare de 22 de miliarde de dolari în 2021 inițiativei ACT Accelerator.

Este necesară o finanțare suplimentară de aproximativ 13 miliarde de dolari pentru a spori oferta de vaccinuri în 2022 și pentru a îmbunătăți procedurile de testare, protocoalele de tratament și supravegherea. Restul planului global de finanțare, sau aproximativ 15 miliarde de dolari, ar putea fi preluat de guvernele naționale cu ajutorul băncilor multilaterale de dezvoltare, inclusiv a facilității de finanțare a vaccinurilor a Băncii Mondiale de 12 miliarde de dolari.

Pentru ca planul să funcționeze, trebuie însă îndeplinite alte două condiții: viteza și coordonarea. Avem nevoie de finanțare imediată, de donații imediate de vaccin și planificare și investiții preventive imediate, şi nu de angajamente care se pot concretiza lent. Și este vital ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil.

De asemenea, este necesară o acțiune globală coordonată, bazată pe transparența maximă a procedurilor de cumpărare și livrare. Succesul strategiei depinde de toate părțile implicate, de sectorul public, sectorul privat, instituțiile financiare internaționale, fundațiile și capacitatea de a se coordona între ele.

A investi 50 de miliarde de dolari pentru a ieși din pandemie ar putea fi cea mai bună utilizare a fondurilor publice pe care o vom vedea vreodată în viața noastră. Dividendul din punct de vedere al dezvoltării va fi foarte mare, cu o creștere ridicată a creșterii și a bunăstării la nivel global. Însă fereastra oportunității se închide rapid și cu cât așteptăm mai mult, cu atât costurile sunt mai mari, în ceea ce privește suferința umană și pierderile economice.

În numele celor patru organizații ale noastre, anunțăm astăzi un nou angajament de a lucra împreună pentru a crește finanțarea necesară, a accelera producția și a asigura tranzitul liber al vaccinurilor și materiilor prime peste granițe pentru a extinde semnificativ accesul la vaccinuri, pentru a îmbunătăți răspunsul la sănătate, pentru a promova economia. recuperarea și a oferi, în sfârşit, speranța de care avem nevoie.

FMI pregătește o alocare fără precedent

FMI pregătește o alocare fără precedent SDR (drepturi speciale de tragere) pentru a spori rezervele și lichiditatea membrilor săi; OMS caută finanțare pentru a satisface nevoile urgente ale Planului de pregătire strategică și de răspuns și al parteneriatului ACT Accelerator, cu COVID-19 Pool de acces tehnologic (C-TAP) însărcinat cu promovarea schimbului de cunoștințe și tehnologie.

Banca Mondială va realiza proiecte de vaccinare în cel puțin 50 de țări până la jumătatea anului și va lucra pentru a mobiliza sectorul privat pentru a crește semnificativ oferta de vaccinuri către țările în curs de dezvoltare; în final, OMC lucrează la liberalizarea lanțurilor de aprovizionare, astfel încât planul să funcționeze.

Se poate ieşi din pandemie, dar este necesară o acțiune globală. Și nu este timp de pierdut. Să ne unim forțele și să ne apucăm de treabă.

Sursa foto: Dreamstime