Se pare că visul prezidențial pentru actualul președinte al Senatului a fost mai intens decât până acum, astfel că Liviu Dragnea și PSD s-au impus destul de ușor. După mai multe ultimatumuri, Tudorel Toader a fost demis. Călin Popescu Tăriceanu l-a lăudat, în direct la emsiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gândea. Ceea ce a șocat pe toată lumea este că a tot încercat să evite un răspuns clar și asumat la întrebarea ce a vorbit cu ministrul propus chiar de ALDE în momentul în care a aflat că va fi revocat din funcție.

Acesta a reamintit că totuși ministrul Justiției a fost cel care a reușit demiterea Laurei Codruța Kovesi. În același timp a justificat rezerverele lui Tudorel Toader cu privire la legile justitiei: de vină ar fi transmiterea mass media către extern a unui mesaj negativ, mai exact acela că Guvernul protejează corupții și că dorește să legifereze în favoarea lor.

”Cred că a avut un rol important în demersul pe care noi, coaliția PSD-ALDE, l-am făcut pentru a aduce Justiția la normalitate, pentru a rupe legăturile oculte, pentru a repune Justiția în normalitate. Niciun ministru nu a avut curajul să îi clintească un fir de păr lui Laura Codruța Kovesi. Sau cum a fost cererea de revocare a lui Augustin Lazăr. Eu aș interpreta că sunt gesturi justificate și curajoase. E greu să împaci pe toată lumea. S-a ajuns la această decizie” a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Așadar motivul real al demiterii lui Tudorel Toader, recunoscu practic de președintele Senatului are legătură cu refuzul de a da un OUG pe amnistie și grațiere. Călin Popescu Tăriceanu a explicat și că legile justiției sunt în curs de modificare în Parlament.

”La Comisia juridică s-a întâmplat un mic miracol, PNL și USR au votat cot la cot cu ceilalți, pentru a modifica articolele Codului Penal. Și-au dat seama că trebuie respectate deciziile CCR. Parlamentul face o operație corectă, legală, legitimă. Dacă aceste lucruri erau făcute de Guvern, ar fi fost niște semne de întrebare, care ne-ar fi pus în bătaia criticilor de la Bruxelles”, a precizat liderul ALDE.