Calendarul Ortodox 2020. Sărbătoare mare la români mâine, 8 septembrie! Cui trebuie să spunem La mulți ani

În rândul credincioșilor români, pe data de 8 septembrie este mare sărbătoare. În acestă zi cunoscută drept Sfânta Maria Mică, se transmit în general și mesajele și urările pentru cei care își aniversează onomastica.

Această zi este considerată prima mare sărbătoare din noul an ortodox, ce începe la data de 1 septembrie. În calendarul ortodox este o sărbătoare notată cu cruce roșie. Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită la aceeași dată atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic.

Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare veche dinn secolul al VI-lea. Sfântul Român Melodul a compus condacul și icosul acestui praznic, iar în secolul al VIII-lea, Sfântul Ioan Damaschin a alcătuit Canonul ce se cântă la slujbă Utreniei.

Calendarul Ortodox 2020. Sărbătoare mare la români mâine, 8 septembrie! Cui trebuie să spunem La mulți ani

Sfânta Marie Mică  are ca dată de prăznuire 8 septembrie, aleasă dintr-un motiv întemeiat. Această dată reprezintă ziua sfințirii unei biserici închinată Maicii Domnului la Ierusalim, de către împărăteasa Eudoxia, la începutul secolului al V-lea.

Nașterea Maicii Domnului nu este un eveniment care să apară în Noul Testament, însă momentul este menționat Protoevanghelia lui Iacov, carte ce a fost scrisă în anul 145. În această carte este relaltată originea și copilăria Fecioarei Maria, tatăl ei Ioachim fiind urmaș al Regelui David, iar mama ei Ana, era fiica preotului Matthan.

Cu această ocazie, ca și în data de 15 august, românii își serbează onomastică. Aproximativ 1,8 milioane de femei din România poartă numele de Maria.

Pe lângă Maria și Marian însă, la data de 8 septembrie se mai serbează și nume precum: Marin; Mioara; Mia; Marina; Marioara; Marin; Marinela sau Marilena.

În calendarul creștin ortodox sunt două sărbători marcate cu „cruce roșie” în luna septembrie a acestui an. Este vorba despre Nașterea Maicii Domnului, cunoscută drept Sfânta Maria Mică și sărbătorită la data de 8 septembrie, când cei mai mulți dintre credincioși transmit și urări de „la mulți ani” persoanelor ce își serbează onomastica și Înălțarea sfintei Cruci, la data de 14 septembrie.

Calendarul Ortodox, 2020. Mâine e Sfânta Maria Mică. Cui trebuie să spunem „La mulți ani”