Calendar Ortodox 6 iulie 2021. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Sisoe cel Mare, mare vindecător de bolnavi

Sfântul Sisoe cel Mare a primit de la Dumnezeu harul de a vindeca bolnavii, realizând până și minunea de a învia morții, potrivit tradiției creștine. Acesta sfânt s-a nevoit în pustietatea Egiptului timp de 72 de ani și era cunoscut pentru seriozitatea cu care postea, stând fără hrană timp de mai multe zile.

De asemenea, tradiția creștină amintește de un moment în care un om se îndrepta, împreună cu fiul său, spre chilia Sfântului Sisoe pentru o binecuvântare. Totuși, fiul acestuia a murit pe drum. Tatăl, neclintit, și-a continuat drumul până la sfânt. Acesta a intrat în chilia respectivă, punându-și fiul la picioarele Sfântului Sisoe. Văzând acestea, bătrânul i-a spus tânărului să se ridice și meargă afară, moment în care copilul s-a ridicat și a ieșit. În urma minunii, spune tradiția creștină, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său iar bătrânul l-a rugat să nu povestească cele întâmplate până la moartea sa.

Calendar Ortodox 6 iulie 2021. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Sisoe cel Mare, mare vindecător de bolnavi

Amintim că acesta este troparul Sfântului Cuvios Sisoe cel Mare, rugăciune bună de rostit în această zi: „Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Sisoe; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.”

Totodată, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt prăznuți și următorii sfinți:

  • Sfinții Mucenici Apolonie, Alexandrion, Epimah și Onisim;
  • Sfinții Arhip și Filimon;
  • Sfântul Mucenic Astie, episcopul Dirahiei;
  • Sfinții 24 de mucenici, care împreună cu Lucia și Rix au mărturisit pe Hristos;
  • Sfânta Muceniță Lucia, fecioara, și Rix, vicarul.

Calendar Ortodox 6 iulie 2021. Astăzi îl cinstim pe Sfântul Sisoe cel Mare, mare vindecător de bolnavi