Calendar Ortodox 26 iunie. Un sfânt foarte drag românilor. Ce rugăciune trebuie rostită

Sfântul Cuvios David s-a născut în Tesalonic și a trăit în secolul a VI-lea. Acesta sa călugărit de la o vârstă fragedă în Mănăstirea „Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie”. Mai apoi, acesta și-a făcut un loc de pustnicie, unde a stat, indiferent de ploi, zăpezi sau căldură, timp de trei ani.

Conform tradiției creștine, sfântul a îndurat aceste condiții până când un înger al Domnului i-a cerut să se nevoiască într-o chilie. Astfel, pentru viața sa curată a primit darul de a izgoni diavoli și de a vindeca bolnavi.

Calendar Ortodox 26 iunie. Un sfânt foarte drag românilor. Ce rugăciune trebuie rostită

Sfântul Cuvios David ajunge înaintea împăratului. deoarece urma să fie numit eparh al Tesalonicului, și pune în palmele sale cărbuni aprinși și tămâie  pentru a tămâia timp de o oră.

De asemenea, tradiția creștină spune că sfântul a reușit să facă acest lucru fără să fie vătămat. Sfântul Cuvios David a trecut la cele veșnice în anul 540.

Calendar Ortodox 26 iunie. Un sfânt foarte drag românilor. Ce rugăciune trebuie rostită

Acesta este troparul Sfântului Cuvios David, rugăciune bună de rostit în această zi: „Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, David, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.”

Totodată, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt prăznuiți și următorii sfinți:

  • Sfântul Ioan, episcopul Gotiei;
  • Sfântul Cuvios Antion.

Amintim că astăzi este prăznuită și Icoana Maicii Domnului de la Tihvin.  Aceasta este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din Rusia și este păstrată în momentul de față la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Tihvin, la aproximativ 200 de km de Sankt Petersburg.