Calendar Ortodox 25 iunie. Astăzi prăznuim mai mulți sfinți. Ce rugăciune trebuie rostită?

Sfânta Muceniță Fevronia, călugărită de la o vârstă fragedă într-o mănăstire din cetatea Nisibi, a fost fiica unui senator roman. Aceasta a devenit cunoscută în urma chinurilor îndurate pentru dreapta credință.

La vremea respectivă, Sfânta Fevronia era obligată să lepede credința în Hristos și să se căsătorească cu Silenius, un persecutor al creștinilor. După ce Sfânta Muceniță a refuzat lucrul respectiv, aceasta a fost supusă mai multor încercări extrem de grele înainte de a fi omorâtă prin tăierea capului.

Calendar Ortodox 25 iunie. Astăzi prăznuim mai mulți sfinți. Ce rugăciune trebuie rostită?

Din viața sa aflăm că Sfânta Muceniță Fevronia se arată în ziua prăznuirii sale în mijlocul surorilor din mănăstire. Conform tradiției creștine, aceasta stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, înainte de a se face dispărea. Totodată, tradiția creștină spune că aceasta nu putea fi atinsă în clipele când se arăta în chip minunat maicilor. Acesta este troparul Sfintei Mucenițe Fevronia, rugăciune bună de rostit în această zi:

„Mieluseaua Ta, Iisuse, Fevronia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.”

Calendar Ortodox 25 iunie. Astăzi prăznuim mai mulți sfinți. Ce rugăciune trebuie rostită?

De asemenea, Calendarul Ortodox ne arată că astăzi sunt prăznuiți și următorii sfinți:

  • Sfinții Petru și Fevronia;
  • Sfântul Orentie, împreună cu cei sase frați ai săi: Farnachie, Eros, Firm, Firmin, Chiriac și Longhin;
  • Sfintele Mucenițe Leonida, Livia si Evtropia;
  • Sfântul Simon;
  • Sfântul Teolipt al Filadelfiei;
  • Sfântul Cuvios Dionisie;
  • Sfântul Cuvios Dometie;
  • Sfântul Cuvios Mucenic Procopie.