Calendar Ortodox 5 iunie 2021. Sfântul care a încreștinat Germania

Sfântul Bonifatie s-a născut între anii 672-675, în localitatea Credinton, din regiunea Devon a Angliei. Winfrid, după numele de botez, a intrat în Mănăstirea Exeter când avea aproximativ 5-8 ani iar în anul 718 a plecat în Germania, drept propovăduitor.

Sfântul a murit în data de 5 iunie 754, la vârsta de aproape 80 de ani. Astăzi, moaștele sale se află în Catedrala orașului Fulda, din Germania.

Calendar Ortodox 5 iunie 2021. Sfântul care a încreștinat Germania

Potrivit învățăturii creștine, oamenii care suferă de alcoolism, narcomanie sau dependență de tutun se pot ruga la Sfântul Bonifatie pentru a fi vindecați.

În apropiere de satul său natal, în partea vestică a ținutului Wessex, se afla orașul Exeter. Acolo, sfântul a trecut la viața monahală, devenind astfel viețuitor al Mănăstirii Exeter. Mai apoi, acesta s-a mutat la mănăstirea din Nursling.

Totodată, acesta a reușit să obțină titlul de profesor după ce a învățat tainele credinței și cultura clasică, gramatica și retorica. Deoarece acesta simțea în inima lui că dorește să propovăduiască Evanghelia, Bonifatie dorea să urmeze exemplul călugărilor irlandezi și să râspândească sfintele învățături printre neamurile păgâne.

Așadar, Sfântul a fost hirotonit preot în anul 716, înainte de a pleca din Mănăstirea Nursling, împreunp cu alți trei călugări. Aceștia au pornit pe urmele Sfântului Willibrord, care este cinstit în ziua de 7 noiembrie, conform calendarului. O perioadă, acesta a încercat să propovăduiască în Frisia, însă a avut parte de reacții ostile așa că s-a întors la mănăstirea din Anglia.

Mai apoi, Sfântul s-a pregătit pentru o nouă misiune cu ajutorul episcopului de Winchester. În anul 718, acesta a făcut pelerinaj la Roma, unde a fost primit cu multă dragoste de papa Grigorie al II-lea, care a întocmit o scrisoare care îi dădea acestuia dreptul de a evangheliza toate neamurile păgâne din Germania care se aflau sub jurisdicția Romei. Drept recunoștință, Winfred a adoptat și-a schimbat numele în anul 719, adoptând unul de origine romană, Bonifatie.

Calendar Ortodox 5 iunie 2021. Sfântul care a încreștinat Germania

Sfântul Bonifatie și-a început misiunea în Hessen, unde a înteiemeiat o mănăstire în apropierea orașului. Aceasta avea să devină un centru misionar de însemnătate.

În anul 722, papa Grigorie l-a chemat pe Sfântul Bonifatie la Roma și l-a hirotonit episcop, mulțumită misiunilor sale și rezultatelor de care a dat dovadă. După slujbă, Sfântul s-a întors în Hessen.