Calendar Ortodox, 10 ianuarie 2021. Este absolut interzis de Sfântul Grigorie să faci un anumit lucru. Și asta pentru că tradiția spune că totul ți se va întoarce înapoi.

Este mare sărbătoare azi în Calendarul Ortodox. Un sfânt important este sărbătorit pe 10 ianuarie 2021. În fiecare an, pe această dată, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie (Grigore), episcopul Nissei.

Acest sfânt, episcopul Nissei a fost fratele Sfântului Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filozofiei și prin râvna pentru credința ortodoxă. El a fost și apărător al Bisericii lui Hristos.

La fel ca şi fratele său, Sfântul Grigorie a primit o educaţie strălucită în cele mai cunoscute şcoli ale vremii. A fost căsătorit, iar soţia sa, Teozva, atunci când a fost hirotonit preot, a fost sfinţită diaconiţă, slujind bolnavilor şi îngrijind de cei săraci.

Nimeni nu are voie să facă asta de Sfântul Grigorie

După moartea soţiei, Sfântul Grigorie a fost ridicat la treapta episcopiei, în Nyssa, Capadocia. A fost izgonit din scaunul episcopal de împăratul Valens (364-378), care îmbrăţişase erezia ariană.

Sfântul a participat la lucrările Sinodului II Ecumenic, în anul 381, întărind credinţa în dumnezeirea Duhului Sfânt.

Se spune despre Sfântul Grigorie al Nyssei că semăna foarte mult cu fratele său Sfântul Vasile, însă era cărunt şi puţin mai vesel.

Grigore s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credințe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură, la Constantinopol. Păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând la bătrânețea frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul.

Potrivit tradiției, în data de 10 ianuarie, când credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie, nimeni nu are voie să se certe, să se supere și mai ales să lovească pe cineva. Se crede că cel care va lovi, va primi înapoi toți atâtea palme sau pumni câți a dat.

Tot în această zi, potrivit doxologia, este pomenirea Sfântului Amonie, care în pace s-a savârsit. De asemenea, Cuvinciosului Antipa de la Calapodești.