Calendar ortodox 1 ianuarie. Ce este interzis să faci de Sfântul Vasile, în prima zi a anului 2021

Este vorba despre Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului, care se prăznuiește până astăzi  „pentru a arăta ca Domnul întru toate a luat trup asemenea nouă și S-a supus rânduielilor Legii și ca nimic nu a stricat din cele vechi, ci doar a împlinit toate. Mantuitorul Hristos a primit aceasta pentru a împlini și desăvârși rânduiala Legii Vechi, astfel încât să pună în loc tăierea împrejur cea după Duh, a inimii”.

Astăzi, 1 decembrie, este prăznuit și Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Acesta a trăit pe vremea împăratului Valens, când Biserica era prigonită de necredința lui Arie. Sfântul ierarh Vasile a apărat cu toată puterea credința și a îndrăznit să mustre chiar în fața pe împăratul Valens, cazut și el în erezia lui Arie.

Sfântul Vasile a dus lupte grele pentru credința ortodoxă. Prin cuvântările sale, acesta „a lovit în credințele ereticilor, apoi a dat învățături și îndemnuri pentru buna întocmire a vieții de zi cu zi, a luminat tainele cele adînci ale făpturii, a păstorit turma lui Hristos, învățând pe toși și ajutând pe săraci, pe bolnavi și pe bătrâni, în așezământul său vestit, numit Vasiliada”.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut a trecut la cele veșnice în anul 379, când nu împlinise încă vârsta de 50 de ani.

Calendar ortodox 1 ianuarie. Ce este interzis să faci de Sfântul Vasile, în prima zi a anului 2021

Trebuie menționat că în această zi Biserica prăznuiește și următorii sfinți:

  • Sfantului Vasile din Ancira
  • Sfantului Mucenic Teodot
  • Sfantului Grigorie, tatal Sfantului Grigorie Teologul

Calendar ortodox 1 ianuarie. Ce este interzis să faci de Sfântul Vasile, în prima zi a anului 2021

Există multe obiceiuri şi superstiţii legate de ziua în care este prăznuit Sfântul Vasile cel Mare. În această zi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul, conform obiceiurilor.

De asemenea, dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul. Totodată, dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.

În tradiţia populară se spune și că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat.