Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat  majorarea, începând cu 1 ianuarie, a tarifelor la energia termică din Bucureşti, cu 9%, şi cu 10% în Constanţa.

„Noile tarife acoperă costurile curente, dar rămân în urmă pierderi de peste 550 de milioane de lei”, a declarat Irina Duică, directorul comercial al producătorului de energie ELCEN, care furnizează energia termică pentru Bucureşti şi Constanţa.

Preţul din Bucureşti a fost majorat cu 9%, la 146 lei pe gigacalorie. În Constanţa tariful a fost majorat mai mult, cu peste 10%, întrucât aici compania asigură şi transportul energiei termice.

Duică a mai spus că pierderile înregistrate afectează lichiditatăţile companiei, care nu are fonduri pentru achiziţia combustibililor, iar ELCEN a solicitat o creştere mai mare decât cea obţinută a tarifelor.

ELCEN are datorii la Romgaz

Ea a mai spus că din totalul datoriilor, suma de 405 milioane de lei este o creanţă către Romgaz, iar restul reprezintă dobânzi şi penalităţi la unele credite.

Producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale (ELCEN) Bucureşti este filială a companiei Termoelectrica, deţinută de stat, prin Ministerul Economiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând, în 2008, aproximativ 40% din consum şi 13% din electricitatea produsă în ţară. Societatea asigură căldură şi apă caldă menajeră pentru aproape 600.000 de locuinţe în Bucureşti şi circa 80.000 în Constanţa.

SURSA: Mediafax