Cel puțin așa reiese din datele agenției de agenție de turism online Tripsta. De asemenea, destinațiile de Crăciun, care se clasează pe locurile următoare sunt Milano (Italia), Algiers (Algeria), Colombo (Sri Lanka), Dublin (Irlanda), dar și Gothenburg (Suedia), Hamburg (Germania) sau Helsinki (Finlanda). Topul preferințelor românilor pentru 2014, atunci când vine vorba de vacanțele din perioada sărbătorilor de iarnă, include și principalele trei destinații ale anului trecut. Cu toate acestea, clasamentul anului trecut avea o configurație diferită și includea Copenhaga, Bruxelles, Paris, Stockholm, Frankfurt, Londra și Zurich. 

Aceleași date mai arată că româncele sunt cele responsabile pentru rezervarea călătoriilor din perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, un sfert (25%) din rezervările pentru vacanțele de iarnă realizate prin intermediul Tripsta au fost făcute de tineri cu vârsta de 24-30 de ani, pe locurile următoare in topul celor mai multe rezervări fiind persoanele cu vârste de 30-35 și 20-25 de ani (fiecare categorie fiind responsabilă pentru 20% dintre rezervări), urmate de segmentul 35-40 de ani (13%). Românii cu vârste de 40-45 și 45-50 de ani nu par foarte interesați să rezerve călătorii pentru vacanța de iarnă, ei generând doar 5% din totalul rezervărilor pentru această perioadă, în timp ce persoanele cu vârste de 60-65 sunt responsabile pentru 7% din rezervări, la fel de multe cât au generat, împreună, grupele de vârstă  40-45, 45-50 și 10-15 ani.

Altfel, cu toate că destinațiile și prețurile biletelor sunt variate, călătorii români au plătit anul acesta, pentru a se putea bucura de sărbătorile de iarnă în străinătate, un preț mediu de 261 de euro pentru un bilet de avion, cu patru euro mai putin decât în 2013 (265 de euro). În 2014, la fel ca și anul trecut, suma medie (261 de euro) plătită de români pentru un bilet de avion a continuat să fie mai mică decât cea plătită de polonezi (325 euro), greci (371 euro) și ruși (389 euro).

În 2013, cel mai ieftin zbor pentru vacanța de iarnă era către Munchen și costa 127 de euro anul acesta, cel mai ieftin bilet rezervat pentru aceeași perioadă este către Istanbul și costă cu 20 de euro mai puțin (107 euro). La polul opus, cel mai scump bilet pentru vacanța de Crăciun și Anul Nou a fost, anul trecut, pe ruta Osaka-București și a costat 1.654 de euro; anul acesta, cel mai scump bilet a fost rezervat pe ruta Geneva – București, pentru 607 euro.