Cafeneaua de acasă. Tendințe surprinzătoare în consumul de cafea în România

Sună alarma. Ne ridicăm cu greu, asta dacă nu amânăm alarma cu încă 5 minute. Ne ducem la baie cu ochii închiși și ne facem rutina de dimineață. Dar ziua începe cu adevărat abia după ce savurăm măcar o jumătate de ceașcă de cafea. Abia atunci începem să ne trezim cu adevărat, să avem puterea și capacitatea de a ne gândi la programul zilei. Câți dintre noi nu se regăsesc în această poveste?

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind apreciată pentru aroma sa distinctivă și efectul său revigorant. De-a lungul timpului, consumul de cafea a devenit o tradiție culturală în numeroase țări și un ritual zilnic pentru milioane de oameni. De altfel, se estimează că, la nivel mondial, se consumă zilnic peste 2 miliarde de cești de cafea și peste 500 de miliarde de cești de cafea, anual.

Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe, Nestlé, ne-a dezvăluit ultimele tendințe în consumul de cafea în România.

Piața cafelei în România, în creștere, dar nu suficient

Piața cafelei din România a crescut în ultimii ani, alimentată de inovații și diversificarea obiceiurilor de consum, dar rămâne sub media altor țări din UE, cu un consum anual, per capita, de aproximativ 3 kg. Aceasta în condițiile în care, în multe țări europene, media este chiar mai mult decât dublu.

În general, țările nordice și occidentale au cele mai mari consumuri pe cap de locuitor. Astfel, în top 5 țări din Europa cu cel mai mare consum de cafea se află:

• Finlanda: 12 kg pe cap de locuitor
• Norvegia: 9,9 kg pe cap de locuitor
• Islanda: 9 kg pe cap de locuitor
• Danemarca: 8,7 kg pe cap de locuitor
• Olanda: 8,4 kg pe cap de locuitor

„Se estimează că piața cafelei din România va continua să crească, fiind preconizată o accelerare a consumului de cafea rece și un interes din ce în ce mai mare pentru toate formatele și variantele care promit calitate, confort, autenticitate și sustenabilitate”, ne-a declarat Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe, Nestlé România.

Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe, Nestlé România
Ramona Hărătău (SURSA FOTO: Nestlé România)

Segmentul de cafea prăjită și măcinată este în continuare cel dominant, dar se observă o creștere accelerată, uneori chiar de două cifre, a segmentelor: cafea boabe, ready to drink și capsule. Segmentul cafelei solubile este al doilea ca mărime în piața din România după segmentul cafelei prăjite și măcinate. În valoare, segmentul cafelei solubile reprezintă 26.1% din total, iar în contextul premiumizării, segmentul capsulelor a atins 15.6%.

„Segmentul cafelei solubile este un segment stabil, care își păstrează consumatorii prin accesibilitate și un raport bun calitate/preț. Segmentul capsulelor reprezintă 5.8% în volume din total, însă în ultimii ani a avut creșteri de două cifre, pe fondul trendurilor menționate mai sus”, a explicat Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe, Nestlé.

Cafeneaua de acasă. Cum s-a modificat comportamentul consumatorului de cafea

Ultimii 5 ani au adus o serie de modificări semnificative de comportament al consumatorului de cafea din România. În special în perioada pandemiei, consumatorii au început să experimenteze prepararea rețetelor din cafenea acasă. Iar trendul s-a menținut.

În România, aproximativ 85% din consumul total de cafea are loc în mediul casnic, în timp ce doar 15% din cafelele sau băuturile pe bază de cafea sunt consumate în afara casei.

Românii au obiceiuri distincte de consum de cafea, care reflectă preferințele și stilul lor de viață. Majoritatea consumatorilor preferă să bea cafea acasă, în special dimineața, neagră, fierbinte și cu zahăr, ceea ce subliniază importanța acestei băuturi în rutina zilnică.

În ceea ce privește tipurile de cafea, cafeaua prăjită și măcinată (R&G) este cea mai populară, în special în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, în timp ce consumatorii tineri sunt mai interesați de formatele de cafea de tip capsule sau boabe, ready to drink sau mixuri de cafea – de tip 3in1 sau cappuccino, datorită comodității și rapidității în preparare.

Totodată, în special după pandemie, plăcerea de a savura o cafea preparată acasă s-a extins și spre rețete mai complexe. Astfel, a crescut interesul pentru rețete de cafea cu lapte, băuturi de tip cappuccino, sortimente inedite cu arome variate, trend facilitat și de o accesibilitate tot mai mare a aparatelor de cafea, fie pe bază de capsule sau cafea boabe.

Se constată, deci, un transfer al consumului de cafea din zona predominant funcțională, către una mai degrabă orientată spre răsfăț sau socializare. Iar confortul și calitatea pe care aparatele de preparat cafeaua le aduc în viețile consumatorilor au făcut ca segmentele de cafea boabe și capsule de cafea să crească accelerat.

Tinerii sparg tiparele consumului clasic de cafea

„O schimbare notabilă vedem în rândul generațiilor mai tinere (Gen-Z și Millennials) și anume aceea că ei migrează către cafeaua rece. Acest aspect este și motivul pentru care, atât în segmentul ready to drink, cât și în mixurile de cafea, trendul este unul pozitiv în special pentru cafeaua rece”, a adăugat Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe, Nestlé.

Pe categoria de cafea rece, proporția consumului în afara casei este mai mare, ajungând până la 25%. Consumul de cafea rece crește în special în perioada iulie-august, ceea ce e normal având în vedere că aceasta este perioada în care temperaturile înregistrează de obicei cele mai înalte valori. Astfel, ocaziile de consum cresc odată cu temperaturile, iar cafeaua rece este o alternativă optimă pentru răcorire. În plus, studiile disponibile arată faptul că incidența consumului de cafea rece este crescută mai ales în a doua parte a zilei.

„Cafeaua rece sau frappé începe să fie preferată de români, consumul fiind în creștere de la an la an, sau mai bine spus de la vară la vară, când un sfert din cafeaua consumată în afara casei, în cafenea, restaurant sau cu alte ocazii, este reprezentată de cafeaua rece. La nivelul consumului în casă, deocamdată, numai 10% din cafelele servite în propria locuință sunt decofeinizate, potrivit studiilor efectuate constant de Nestlé, cea mai mare companie de alimente și băuturi din lume.

Aromele cele mai populare în Romania în piața de cafea sunt cele de vanilie, ciocolată și caramel, preferință sesizată de NESCAFÉ®, care a preluat aceste arome în edițiile limitate de NESCAFÉ® 3in1 Frappé din ultimii ani”, a subliniat Ramona Hărătău, Mixes Business Lead South Eastern Europe, Nestlé.