CNAIR, clarificări privind situația celor mai importante autostrăzi din România

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis clarificări referitoare la procedurile de licitație pentru contractele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Precizările vin în contextul unor informații apărute în spațiul public, potrivit cărora infrastructura rutieră ar pierde fonduri din PNRR din cauza unor erori. Compania respinge aceste afirmații, potrivit unei informări transmise de Mediafax.

Într-un comunicat de presă, CNAIR subliniază că informația potrivit căreia România ar pierde fonduri din PNRR destinate infrastructurii rutiere, din cauza unor erori în derularea procedurilor de licitație, este falsă.

„În ultimele două zile o serie de persoane încearcă să acrediteze ideea că infrastructura rutieră pierde bani din PNRR și din cauza unor erori, voite sau nu, în licitarea contractelor de către CNAIR, ca urmare a “nepublicării anumitor erate, respectiv cele privind suspendarea unor licitații, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE”. Aceste alegații sunt total neadevărate!”, a precizat compania.

Potrivit sursei citate, „⁠ținând cont de identificarea unor necorelări între platforma SEAP/SICAP și platforma JOUE/TED privind posibilitatea tehică de modificare a statusurilor procedurilor de achiziție publică la nivelul JOUE, CNAIR a prezentat situația Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) în data de 18 septembrie 2023, solicitând consiliere pentru identificarea unei modalități efective de corelare a informațiilor dintre SEAP/SICAP și JOUE/TED”.

Adresă oficială din partea ADR

CNAIR mai menționează că, în data de 21 septembrie 2023, a primit din partea Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) o adresă oficială, prin care instituția a transmis următoarele precizări:

„La nivelul anunțului din JOUE/TED nu se publică stările intermediare, adică suspendările, deoarece formularul standard european nu conține câmpuri sau secțiuni dedicate acestor informații; starea de suspendare poate fi vizualizată pe partea publică a SEAP/SICAP pentru procedura respectivă; toate anunțurile publicate în JOUE/TED conțin un link care redirecționează automat ofertanții spre partea publică a SEAP/SICAP unde sunt prezentate inclusiv informațiile privind eventuala suspendare a procedurilor (Anexa 1)”.

CNAIR precizează că, prin notificarea transmisă de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) la data de 28 septembrie 2023, operatorul platformei SEAP/SICAP a confirmat că nu a existat nicio situație în care un potențial ofertant, fie român, fie străin (din Uniunea Europeană sau din afara acesteia), să fi fost împiedicat în vreun fel să participe la licitații.

În notificare se subliniază clar că, potrivit legislației în vigoare, pentru a putea participa la o procedură de achiziție publică, ofertanții trebuie să finalizeze procesul de înregistrare în SEAP/SICAP înainte de expirarea termenului-limită pentru depunerea ofertelor. De altfel, numărul ridicat de oferte venite din partea antreprenorilor străini pentru fiecare contract demonstrează că toate părțile interesate au avut acces complet și nediscriminatoriu la informațiile privind condițiile de atribuire.

Ulterior solicitării formulate de CNAIR la data de 18 septembrie 2023, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a transmis tuturor autorităților contractante din România informațiile menționate anterior, prin publicarea unei notificări pe platforma electronică SEAP/SICAP, în data de 28 septembrie 2023 (Anexa 2).

Sincronizarea între cele două platforme electronice s-a realizat în decembrie 2023

Ca rezultat al demersurilor întreprinse de partea română pentru corectarea și armonizarea bazelor de date, în vederea preluării unor categorii de informații din SEAP/SICAP, în data de 4 decembrie 2023 s-a realizat sincronizarea între cele două platforme electronice – JOUE/TED (platforma europeană) și SEAP/SICAP (platforma națională) (Anexa 3).

Prin urmare, aceste acțiuni au dus la alinierea completă și funcțională a sistemelor electronice de achiziții publice din România și Uniunea Europeană.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat recent că unele tronsoane din autostrăzile A7 și A8 au fost retrase de la finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).