Evitarea majorării TVA, o oportunitate ratată
Într-un interviu acordat miercuri pentru Antena 3 CNN, vicepremierul Dragoș Anastasiu a atras atenția că majorarea cotei TVA ar fi putut fi evitată dacă guvernul ar fi acționat mai din timp și ar fi discutat deschis despre provocările fiscale cu care se confruntă țara.
El a subliniat că, dacă pe 8 iunie autoritățile nu ar fi prezentat un plan solid și credibil Comisiei Europene, România s-ar fi putut confrunta cu un scenariu economic mult mai grav.
Anastasiu a explicat că mandatul primit de la Nicușor Dan a fost clar: evitarea majorării TVA. Totuși, evitarea acestei măsuri ar fi fost posibilă doar dacă măsurile fiscale adecvate ar fi fost implementate cu cel puțin un an înainte.
Vicepremierul a amintit că pachetul de reforme este unul necesar și a fost discutat inclusiv la Cotroceni cu toate partidele politice, însă efectele nu se pot vedea imediat.
„Președintele a avut o viziune, a dat un mandat și mandatul a fost, într-adevăr să încercăm să evităm mărirea TVA. Ăsta a fost mandatul, nu angajamentul, mandatul pe care l-a dat Guvernului. Am putut să evităm dacă discutam cu un an și ceva înainte. Toate măsurile de care vorbește președintele și pe care le avem și noi în vedere și începem, după cum vedeți, că asta e, setul de măsuri a fost discutat inclusiv acolo la Cotroceni cu toate partidele, sunt absolut obligatorii, doar că nu au efecte astăzi mâine. Ori noi am avut pe data de 8 iulie un termen limită la care dacă nu veneam cu un plan credibil, agențiile de rating și Comisia Europeană ne-ar fi băgat un scenariu mult mai grav”.

Riscul unui scenariu economic grav
Un aspect crucial evidențiat a fost termenul-limită de 8 iulie, când dacă România nu ar fi venit cu un plan credibil, atât Comisia Europeană, cât și agențiile de rating ar fi impus un scenariu dificil pentru economia națională.
Anastasiu a făcut o paralelă cu criza Greciei din 2010, evocând riscul ca România să ajungă într-o situație asemănătoare, cu devalorizări puternice ale leului, creșteri semnificative ale ratei șomajului și explozia dobânzilor.
În context, vicepremierul a reiterat că impactul crizei ar fi fost mult mai dur decât cel resimțit în prezent dacă măsurile nu ar fi fost adoptate până la termenul impus. El a remarcat că, deși România și Grecia nu sunt complet comparabile, riscurile similare de dezechilibru macroeconomic au fost reale și iminente.
„Este scenariul Grecia 2010, nu e foarte departe. Uitați-vă ce s-a întâmplat acolo la șomaj, care s-a dus la peste 30%. Am fi putut să avem o situație mult mult mai gravă decât avem acum, care este oricum neplăcută, într-adevăr, pentru poporul român, dacă nu am fi luat măsurile până pe data de 8 iunie, pentru că aia era ziua în care se dădea un verdict, un verdict care ține cont de angajamentele noastre anterioare. Scenariul Grecia nu este science-fiction – creșterea cursului valutar, creșterea șomajului, creșterea explozivă a dobânzilor – uitați-vă la Grecia, asta am fi putut să riscăm pentru România. Sigur, Grecia de atunci cu România de acum nu sunt comparabile 100%”, a mai spus Anastasiu în cadrul emisiunii Decisiv de la Antena 3 CNN.
Limitele toleranței pentru deficit
Referitor la dialogul cu Bruxelles-ul, Anastasiu a precizat că Uniunea Europeană a tolerat până acum depășirea țintei de deficit, dar că răbdarea a ajuns la final.
România trebuie să reducă deficitul până în 2026 la nivelul asumat în urmă cu patru ani (6%), iar pentru asta este obligatoriu să crească veniturile bugetare. Reducerea cheltuielilor este un proces de durată și nu poate produce efecte imediate.
„Uniunea Europeană ne-a spus în felul următor: v-am amânat cu deficitul de trei ani de zile deși trebuia să fiți la 3% sunteți la 9,6%. Anul ăsta poate vă îndreptați spre 10%, și așa mai departe. Nu mai putem, inclusiv din punct de vedere legal, la nivelul UE, să tolerăm așa ceva. Deci, vă dăm răgaz până la sfârșitul anului viitor, adică 2026, să ajungeți la ce voi v-ați angajat acum patru ani, adică la 6% deficit. Indiferent ce calcule îți faci, nu poți să scazi deficitul fără să crești veniturile. Ok, scazi cheltuielile, pe care nu pot să le scazi de mâine, durează un timp, și chiar dacă ai scădea de mâine toate cheltuielile, nu ajungi la această reducere din PIB,” a explicat Anastasiu.
Chestionat asupra posibilelor consecințe dacă măsurile implementate nu vor da roade în toamnă, vicepremierul s-a arătat încrezător, afirmând că reprezentanții Comisiei Europene și agențiile de rating confirmă că respectarea planului va duce la stabilizarea situației. Totuși, a avertizat ferm că în caz contrar guvernul și-ar asuma eșecul în gestionarea crizei fiscale.
„Eu am încredere și am avut și ieri discuția cu reprezentanții comisiei care au venit ei aici, și care ne-au spus, la fel ca toate agențiile de rating, că dacă urmăm acest plan, lucrurile vor merge OK”.
„Dacă nu reușim să ne ținem de acest plan, Guvernul nu și-a făcut treaba, pur și simplu”, a mai spus vicepremierul.