Vicepremierul Dragoș Anastasiu a subliniat că, în prezent, în administrația publică s-a înțeles necesitatea schimbării modului de funcționare și că accentul va fi pus pe performanță. Persoanele aflate în poziții de conducere, precum șefii de departamente, servicii sau instituții, vor fi obligate să atingă rezultate clare, iar lipsa performanței nu va mai fi tolerată.
Dragoș Anastasiu spune că funcțiile de stat nu vor mai fi rezervate relațiilor personale
Anastasiu a precizat că situația din trecut, când practicile de angajare nu respectau criterii meritocratice, nu poate continua. În viitor, dacă vor exista indicatori de performanță bine stabiliți și dacă procesul de selecție a personalului va aduce în instituții oameni competenți, sistemul se va schimba.
Conform legislației în vigoare, selecția trebuie realizată de organisme independente, conform prevederilor Legii 109 privind guvernanța corporativă.
„Eu cred că și în statul român s-a înțeles acum, cei care lucrează la stat, că nu mai merge cum a mers până acum și vom pune foarte multă presiune pe performanță. Și, dacă eu sunt șeful unui departament, al unui serviciu sau șeful unei instituții, eu voi ști că trebuie să fac performanță. Eu nu pot să nu fac performanță, dacă nu vreau să plec.
Eu vorbesc de viitor. În trecut, sunt de acord că lucrurile nu s-au întâmplat cum trebuia să se întâmple. Dar, de acum înainte, dacă avem indicatori de performanță bine stabiliți și ducem acolo prin selecție, oameni competenți…Selecția trebuie să fie făcută, conform legii, de către organisme independente, așa scrie în legea 109 a guvernanței corporative. Deci ducem oameni competenți acolo, și avem indicatori de performanță care să fie ambițioși, atunci eu voi avea grijă ca echipa mea să fie performantă și nu voi mai accepta să fie acolo tot felul de personaje”, a declarat Dragoș Anastasiu la Antena 3 CNN.

Implementarea unor indicatori va determina liderii din instituțiile publice să se concentreze pe rezultate
Implementarea unor indicatori ambițioși și obiectivi va determina liderii din instituțiile publice să se concentreze pe rezultate, ceea ce va elimina presiunea de a menține în funcție persoane nepotrivite. În aceste condiții, criteriile bazate pe relații personale nu vor mai putea prevala în fața cerinței de eficiență.
Vicepremierul a subliniat că, la nivelul statului român, obiectivul principal este performanța. Chiar dacă anumite persoane ar putea încerca să promoveze angajări pe criterii personale, realitatea practică și noile reguli vor limita acest fenomen. Anastasiu a adăugat că este momentul ca administrația să aplice lecțiile trecutului și să se adapteze schimbărilor necesare, întrucât menținerea vechilor tipare ar face dificilă construirea unui viitor eficient.
„Personal, ca și stat român, mă interesează performanța acum. Că unul vrea să-și angajeze și să performeze și pentru altcineva, ceea ce eu nu cred că se întâmplă real în viață, nu va da afară astfel de oameni. Dar haideți să ne gândim totuși că am învățat ceva și că lumea se schimbă, că dacă mergem doar pe tiparele din trecut, ne va fi foarte greu să proiectăm în viitor”, a conchis vicepremierul.