Hotărâre definitivă în favoarea Elenei Udrea
Tribunalul Prahova a confirmat joi decizia Judecătoriei Ploiești de a acorda liberarea condiționată fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”. Contestația formulată de DNA Ploiești a fost respinsă ca neîntemeiată, hotărârea fiind definitivă.
În cadrul procesului, avocații Elenei Udrea au subliniat faptul că aceasta a executat perioada minimă din pedeapsă și a avut o conduită ireproșabilă în penitenciar, fiind chiar de sprijin pentru personalul educativ.
Unul dintre apărători, Veronel Rădulescu, a argumentat că orice prelungire a detenției nu ar aduce beneficii reale pentru procesul de reeducare și a punctat comportamentul exemplar al cliente sale. De asemenea, s-a arătat că prejudiciul de aproape 7 milioane de lei, cauzat prin organizarea Galei Bute, este acoperit în totalitate prin sechestrul instituit pe bunurile fostei ministru.
Octavian Țopa, celălalt avocat, a menționat că valoarea proprietăților sechestrate depășește semnificativ suma prejudiciului și a insistat că Udrea „plătește integral Gala Bute, chiar dacă acest eveniment a fost un proiect al Guvernului”.
„Orice moment în plus peste acea fracție nu ajută cu nimic la reeducare. Din raportul comisiei rezultă că a avut un comportament ireproșabil. A fost chiar suport al educatorilor din penitenciar,” a explicat Veronel Rădulescu, unul dintre apărători, în pledoaria privind liberarea condiționată.

Udrea nu-și recunoaște vinovăția, dar invocă precedentul altor politicieni
În sala de judecată, Elena Udrea a refuzat să își recunoască vinovăția, precizând totuși că nu intenționează să mai organizeze o altă ediție a Galei Bute.
Apărătorii săi au mai amintit că și alți politicieni condamnați în dosare de corupție, precum Adrian Năstase sau Liviu Dragnea, au fost eliberați condiționat fără a-și admite vinovăția.
Pedeapsa de șase ani de închisoare a Elenei Udrea a fost definitivă din 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria. Aceasta a fost încarcerată în penitenciarul Târgșor din iunie 2022, executând până în prezent 1.478 de zile de detenție din totalul sentinței.
Din această perioadă, i-au fost recunoscute zile câștigate prin muncă și activități educaționale, măsuri preventive și compensații pentru condițiile improprii din închisoare.
Contextul condamnării în dosarul „Gala Bute”
Dosarul „Gala Bute” a vizat acuzații de luare de mită și abuz în serviciu, fostul ministru fiind acuzată că ar fi facilitat plăți ilegale către oameni de afaceri prin intermediul Ministerului Turismului în perioada 2010-2012. Ancheta a relevat că sumele obținute de la firme au fost direcționate fie către Elena Udrea, fie către organizația PDL București sau către Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box.
Instanța a subliniat că faptele pentru care Udrea a fost condamnată au fost săvârșite în trecut, iar aceasta nu mai deține și nu va mai putea ocupa funcții publice.
Această hotărâre marchează un pas important în procesul de reintegrare a fostului ministru, care, după aproape trei ani de detenție, va putea beneficia de libertate condiționată.