Tunelul Robești, de pe Autostrada Sibiu-Pitești, primește undă verde pentru prima etapă de construire
Ministerul Transporturilor a emis, joi, autorizaţia de construire pentru prima etapă a lucrărilor la tunelul Robeşti, situat pe secțiunea 2 (Boiţa – Cornetu) a autostrăzii Sibiu-Piteşti, tunel cu o lungime proiectată de 900 de metri. Anunțul a fost făcut de directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa oficială de Facebook.
„A fost parcursă o nouă etapă importantă pentru construcţia tunelului Robeşti de pe secţiunea 2 (Boiţa – Cornetu) a autostrăzii Sibiu-Piteşti! Ministerul Transporturilor a emis astăzi Autorizaţia de Construire pentru prima etapă a lucrărilor la acest tunel în lungime de 900 m”, a transmis Cristian Pistol.
Lucrările la tunel sunt executate de asocierea de constructori turci Mapa-Cengiz, care derulează deja operațiuni pe alte segmente ale aceluiași tronson strategic, parte a Coridorului 4 Pan-European. Contractul pentru construcţia secţiunii 2 Boița – Cornetu are o valoare de 4,25 miliarde lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin Programul Transport 2021-2027. Termenul contractual de finalizare este stabilit pentru decembrie 2028.
Mobilizare pe șantier, 106 muncitori, 62 utilaje
Pe șantierul tunelului Robești, mobilizarea constructorilor este vizibilă, cu peste o sută de muncitori și câteva zeci de utilaje implicate în lucrări. Progresul la viaductul 1, cu o lungime de 650 de metri, a depășit 50%, în timp ce la viaductul 2, de 204 metri, sunt în desfășurare foraje pentru piloți. La viaductele 3, 4 și 5, activitatea se concentrează pe amenajarea platformelor și a drumurilor de acces. Per ansamblu, stadiul lucrărilor pe întreaga secțiune se situează la puțin peste 5%. Din această primăvară, primele grinzi produse în fabrica de agregate a antreprenorului au fost transportate pentru execuția viaductului de la Boița.
Pentru secțiunea 2, sunt necesare 1.059 de grinzi de beton, cu lungimi între 32,3 și 40 de metri. Pe tronsonul de 31,33 km (Boița – Cornetu), constructorii vor realiza în total 48 de poduri, pasaje și viaducte, potrivit datelor oficiale.
Întârzieri și dificultăți pe Lotul 2
Asociația Pro Infrastructură (API) avertizează că mobilizarea actuală este insuficientă pentru respectarea termenelor, existând riscul unor întârzieri semnificative.
„Mai curând în vreo 7, optimist vorbind. Și va fi nevoie de mult mai mulți oameni în teren. Sunt 7 tuneluri, 48 de poduri (din care 5 traversări ale Oltului), un ecoduct-mamut la Lazaret, consolidări de versant fără număr și, pentru cunoscători, de vreo 10 ori (fără exagerare) volumul șantierului din celebrul deal al liliecilor de la Șoimuș în materie de terasamente de pământ armat”, transmite asociația.
API mai subliniază dificultatea majoră cauzată de lucrările care se desfășoară în proximitatea DN7 și a căii ferate: „Este risc major de incidente dacă traficul pe DN7 nu este restricționat sau chiar închis, așa cum v-am spus vara trecută că se va întâmpla.”
Primele imagini de pe șantier, postate de pasionați de infrastructură
Pe canalul de YouTube al lui Ioan Adrian Gica, au fost publicate joi imagini recente de pe șantierul tunelului Robești.
“Bună dimineața tuturor pasionaților de infrastructură! Marți 15.07.2025 am filmat și pe lotul 2 al autostrazii Sibiu Pitești la viitorul Tunel Robesti, acolo unde au fost demarate activitățile de armare și betonare a portalului sudic, se fac pregătiri și la portalul nordic acolo unde printre picături o echipă de fierari lucrau. Cei de la Mapa așteaptă încă emiterea Autorizatiei de Construire pentru acest tunel”, a spus Ioan Adrian Gica.
Autostrada Sibiu-Pitești, considerată cea mai complexă lucrare rutieră din România, va conecta provinciile istorice și va fi un pilon strategic în infrastructura națională și europeană. Emiterea autorizației pentru tunelul Robești reprezintă un pas esențial, însă provocările logistice și birocratice mențin presiunea asupra tuturor părților implicate pentru respectarea calendarului asumat.