Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de tranzacţionare de marţi în scădere cu 2,83%, în condiţiile în care o treime din lichiditatea pieţei a fost acoperită de segmentul futures, unde valoarea tranzacţiilor cu contractele pe euro/leu a atins cea mai mare valoare de la introducerea lor.

Pe piaţa derivatelor au fost încheiate 2.847contracte futures cu activ suport pe cursul de schimb leu/euro, majoritatea pentru scadenţe apropiate, respectiv septembrie şi decembrie.

Operaţiunile cu aceste titluri au valorat 12,69 milioane lei (2,9 milioane euro). Pentru scadenţa septembrie, ultima tranzacţie a fost încheiată la o cotaţie de 4,4250 lei, respectiv cu 7,27 bani peste cursul de referinţă publicat marţi de Banca Naţională a României, de 4,3523 lei/euro, nivel record de la introducerea monedei unice.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au închis sesiunea la cotaţii cu 4,94% mai reduse faţă de luni, iar cele mai lichide zece acţiuni, urmărite de indicele BET, au scăzut în medie cu 3,65%.

Indicele extins BET-XT a fost influenţat negativ de evoluţia SIF-urilor şi a scăzut cu 3,8%. Titlurile companiilor din sectorul energetic au închis şedinţa cu o corecţie de 3,37%.

SURSA: Mediafax